Pozdravljeni!
Sem zaposlen v dobro stoječem podjetju. Nebi rad pustil službe, rad pa bi odprl tudi popoldanski sp ali d.o.o. Kaj je bolje? Koliko dejavnosti lahko registriram? In kaj vse moram storiti?
hvala za pomoč!:???:
lp,
Rok
sp,popoldanski sp ali d.o.o.?
Moderator: Mirko Zbačnik
Načeloma se bolj splača popoldanski s.p., ker je pot do odprtja krajša, lažja in cenejša (ni ustanovitvenega kapitala, samo za nekaj tisoč tolarjev upravnih kolekov takse), kar se pa kasneje davkov tiče, je pa odvisno, za kakšne zaslužke bi šlo. Edino nečesa pa ne vem za zihr - če je lahko d.o.o. brez zaposlenih. Mislim, da ja, samo se takorekoč ne ukvarjam z d.o.o.-ji, pa naj to raje kdo drug pove.
Kolikor vem, tudi ni omejitev pri številu registriranih dejavnosti, omejitve so edino izobrazbene. Postopek odpiranja je pa zdaj malo drugačen, kot takrat, ko sem jaz odpirala (manj kompliciran). Mislim, da je vse, kar moraš narediti, da na svoji upravni enoti oddaš vlogo za odprtje s.p., tam imajo tudi register dejavnosti, kjer si lahko izbereš, kaj hočeš imeti registrirano, ko ti odobrijo, pa se moraš iti prijaviti še na Ajpes. Bolj natančno ti lahko o tem postopku napišem čez kakšen teden, ker ravno moj prijatelj odpira s.p., pa mi bo lahko razložil, kaj vse je moral narediti za to.
LP Nataša:)
Kolikor vem, tudi ni omejitev pri številu registriranih dejavnosti, omejitve so edino izobrazbene. Postopek odpiranja je pa zdaj malo drugačen, kot takrat, ko sem jaz odpirala (manj kompliciran). Mislim, da je vse, kar moraš narediti, da na svoji upravni enoti oddaš vlogo za odprtje s.p., tam imajo tudi register dejavnosti, kjer si lahko izbereš, kaj hočeš imeti registrirano, ko ti odobrijo, pa se moraš iti prijaviti še na Ajpes. Bolj natančno ti lahko o tem postopku napišem čez kakšen teden, ker ravno moj prijatelj odpira s.p., pa mi bo lahko razložil, kaj vse je moral narediti za to.
LP Nataša:)
Sem ravno odpiral popoldanski s.p. pa vam lahko povem: greste na pristojen DURS kupite za 3400 -upam, da je tarifa enotna - kolekov in spišete obrazce. Jaz vam predlagam, da si dejavnost prej zamislite, saj nekatere dejavnosti spadajo med obrtne, nekatere pa med gospodarske dejavnosti. In v čem je razlika?! Če spada med obrtne, morate imeti ustrezno izobrazbo, pridobiti morate še obrtno dovoljenje, pa še mesečni stroški so višji - članarina obrtnemu združenju in obrtni zbornici. Jaz sem kar referentko na lokalni obrtni zbornici vprašal, kaj naj registriram, da ne bom obrtnik ampak gospodarska družba. Vse ostalo je ne glede na obliko popolnoma enako. Pavšalni prispevki in način vodenja knjig.
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal KNAP</i>
saj nekatere dejavnosti spadajo med obrtne, nekatere pa med gospodarske dejavnosti...
...Jaz sem kar referentko na lokalni obrtni zbornici vprašal, kaj naj registriram, da ne bom obrtnik ampak gospodarska družba.
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Pozdravljeni,
imate morda pri roki informacijo,kje bi se dalo najti spisek/text/zakon,
katere dejavnosti spadajo med obrti in katere med gospodarske?
hvala vsem

s.
saj nekatere dejavnosti spadajo med obrtne, nekatere pa med gospodarske dejavnosti...
...Jaz sem kar referentko na lokalni obrtni zbornici vprašal, kaj naj registriram, da ne bom obrtnik ampak gospodarska družba.
Pozdravljeni,
imate morda pri roki informacijo,kje bi se dalo najti spisek/text/zakon,
katere dejavnosti spadajo med obrti in katere med gospodarske?
hvala vsem
s.
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal adut</i>
<br />SRI, pogljete si Obrtnikov svetovalec 4/2001.
Mirjana, hvala za informacijo.

s.
akcija - reakcija
<br />SRI, pogljete si Obrtnikov svetovalec 4/2001.
Mirjana, hvala za informacijo.
s.
akcija - reakcija
Pozdravček!
Tako, zdaj pa lahko že bolj točno opišem postopek odpiranja s.p.-ja.
Odkorakaš na svojo oz. na pristojno upravno enoto, kjer zaprosiš za obrazce, potrebne za odprtje s.p. in jih izpolniš. Plačati moraš tudi za 3.400 SIT upravnih kolekov. Fino je, če že veš, katere dejavnosti boš registriral, drugače pa imajo tudi tam seznam dejavnosti. Če je katera od teh dejavnosti obrtna, te pošljejo še na obrtno zbornico po potrdilo, da izpolnjuješ pogoje za registracijo le-te, potem pa lahko oddaš vlogo. (Aja, seveda moraš tudi že vedeti, kako se bo ta tvoj s.p. imenoval in pa pri notarju moraš overiti svoj podpis.)
Načeloma obrazec za Ajpes oni pošljejo tja, vendar gre hitreje, če ga odneseš sam in prineseš potem nazaj na upravno enoto. Tačas, ko čakaš na odločbo, si zrihtaš še štampiljko. Za odločbo moraš pa klicariti sam, kdaj bo, ker jih baje sploh ne pošiljajo več domov, tako da moraš biti kar malo tečen.
Ko dobiš priglasitveni list, si greš še na banko odpret transakcijski račun in pa na ZZZS se prijavit v zdravstveno in pokojninsko zavarovanje (to moraš narediti najkasneje v osmih dneh od priglasitve!).
To je več ali manj vse, kar vem - skozi tak postopek je šel moj prijatelj (moram pa povedati, da nima poslovnega prostora ampak samo sedež, dela namreč na naslovu naročnika, tako da ne vem, kako je s tem).
Lep začetek tedna vsem!Nataša
:)
Tako, zdaj pa lahko že bolj točno opišem postopek odpiranja s.p.-ja.
Odkorakaš na svojo oz. na pristojno upravno enoto, kjer zaprosiš za obrazce, potrebne za odprtje s.p. in jih izpolniš. Plačati moraš tudi za 3.400 SIT upravnih kolekov. Fino je, če že veš, katere dejavnosti boš registriral, drugače pa imajo tudi tam seznam dejavnosti. Če je katera od teh dejavnosti obrtna, te pošljejo še na obrtno zbornico po potrdilo, da izpolnjuješ pogoje za registracijo le-te, potem pa lahko oddaš vlogo. (Aja, seveda moraš tudi že vedeti, kako se bo ta tvoj s.p. imenoval in pa pri notarju moraš overiti svoj podpis.)
Načeloma obrazec za Ajpes oni pošljejo tja, vendar gre hitreje, če ga odneseš sam in prineseš potem nazaj na upravno enoto. Tačas, ko čakaš na odločbo, si zrihtaš še štampiljko. Za odločbo moraš pa klicariti sam, kdaj bo, ker jih baje sploh ne pošiljajo več domov, tako da moraš biti kar malo tečen.
Ko dobiš priglasitveni list, si greš še na banko odpret transakcijski račun in pa na ZZZS se prijavit v zdravstveno in pokojninsko zavarovanje (to moraš narediti najkasneje v osmih dneh od priglasitve!).
To je več ali manj vse, kar vem - skozi tak postopek je šel moj prijatelj (moram pa povedati, da nima poslovnega prostora ampak samo sedež, dela namreč na naslovu naročnika, tako da ne vem, kako je s tem).
Lep začetek tedna vsem!Nataša