Prenos na nove SRS

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
NusaM
Začetnik
Začetnik

Prenos na nove SRS

Odgovor Napisal/-a NusaM »

Pozdravljeni!

Malo pozno pa vseeno delam prenos na nove SRS in sem v dilemi.

Zgradbo smo lani decembra prevrednotili. Ali moramo zaradi prenosa na nove SRS in izbrani način vrednotenja - vrednotenje po nabavni vrednosti (amortizacija), narediti kakšne posebne knjižbe ali ostane nakupna vrednost in okrepitev vsaka posebej na kontih 02, popravek vrednosti in okrepitve, posamično na 03, amortizacija na 4 in na 95 presežek iz prevrednotenja?
V glavnem - je vse po starem?

Kje naj bi bili knjiženi odkupljeni lastni deleži podjetja?

Hvala za nasvete!!

Nusa
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

1. Iz prehodni določb Uvoda k SRS (2006): Podjetje na dan 1. januarja 2006 uporabi na dan 31.12.2005 prevrednotene nabavne vrednosti opredmetenih osnovnih sredstev kot izvirne nabavne vrednosti teh sredstev na dan 01.01.2006. Podjetje na dan 01.01.2006 ohrani že obračunane posebne prevrednotovalne popravke kapitala v zvezi z opredmetenimi osnovnimi sredstvi in jih v naslednjih obdobjih obračuna skladno s SRS 1.32. Zaključek: združite vse vrednosti in jih izkažite na 021- nabavna vrednost oziroma 035 - popravek vrednosti zgradb zaradi amortiziranja.

2. Odkupljene lastne deleže prenesete iz konta 063 na 929 - Pridobljene lastne delnice oziroma lastni poslovni deleži (odbitna postavka).

Lep pozdrav!
NusaM
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a NusaM »

Hvala za odgovor, pa vseeno me še nekaj gloda....

Torej presežek iz prevrednotenja na 95 ostane ???
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Dobro jutro!

Presežek iz prevrednotenja ostane. Če pogledate SRS 1.32, ga boste prenasli v preneseni poslovni izid:
- postopoma v višini obračunane amortizacije, ki izhaja iz tistega dela predhodno okrepljenega osnovnega sredstva (43/03 in hkrati sorazmerni del 951/934);
- ali v celoti ob odtujitvi, izočitvi iz uporabe (951/934).

Ker pa boste prenos presežka iz prevrednotenja opravili mimo izkaza poslovnega izida (v njem boste upoštevali le povečano amortzacijo ne pa "prihodkov" iz povečane amortizacije), boste prihodke/ali pa odhodke popravili za davčne namene (povečanje davčne osnove za te namene). Ob prenosu presežka iz prevrednotenja nastajajo tudi obdavčljive začasne razlike (davčno gledanao), za kar bi bilo potrebno oblikovati obveznost za odloženi davek (959/988). Obveznost za odloženi davek zmanjšujemo vsako leto ob prenosu iz presežka prevrednotenja na preneseni poslovni izid (988/813). Izkazovanje terjatev/obveznosti za odloženi davek omogoča, da je odhodek za davek vselej v smiselnem razmerju s prihodki in odhodki obračunskega obdobja, ne glede na vsakokratni davek, obračunan po davčnih predpisih.
LP
Optimistka
Računovodja
Računovodja

rezerve za lastne deleže

Odgovor Napisal/-a Optimistka »

Pozdravljeni,

jaz pa nisem sigurna, če sem nekaj prav poknjižila glede odkupljenih lastnih deležev:

iz konta 063 sem znesek prenesla na konto 929. (tako, kot je po novih SRS).

Zdaj pa me moti, ker je na kontu 921 že nekaj let poknjižen enak znesek na kontu 921 - rezerve za lastne deleže.

Je to prav?

Kaj pa se zgodi z naložbami v umetniška dela, ki sem jih imela na kontu 065? Je prav, da sem to dala na konto 066- druge dolgoročne finančne naložbe, razporejene in izmerjene po nabavni vrednosti?

Hvala za nasvet,

LP, M.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Pozdravljeni!

Prenos odkupljenih lastnih deležev je pravilno evidentiran (929/-odbitna postavka). Ko družba odkupuje lastne deleže mora oblikovati rezerve za lastne deleže iz prenesenih dobičkov iz preteklih let ali neuporabljenega čistega dobička poslovnega leta ali iz drugih rezerv iz dobička. Oblikovane rezerve za lastne deleže ste evidentirali na kontu /921. Šele, ko boste lastne deleže odtujili ali jih umaknili (pomeni zmanjšali osnovni kapital) stanj na teh dveh kontih ne boste več imeli.

Ob prehodu na SRS 2006 prenesete naložbe v umetniška dela bodisi v skupino 04-oprema ali pa v skupino 67, če bodo ta dela namenjena prodaji.

LP
Optimistka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Optimistka »

Slovan,

najlepša hvala za pojasnilo.

LP, M.
Odgovori