Pozdravljeni!
Imam sledeč problem:
V času trajanja delovnega razmerja sem odprla popoldanski s.p. in plačujem pavšalne prispevke za zdravstveno in socialno zavarovanje.
Sedaj se mi pogodba o delu izteka, na zavodu za zaposlovanje nisem upravičena do nadomestila, saj imam dohodek iz naslova pavšalnega s.p., samozaposliti pa se ne morem, saj dohodek ni tako velik, da bi lahko plačevala polne davke in prispevke.
Zanima me vaše mnenje, kaj se zgodi, v primeru, da bom brezposelna in bo moje zdravstveno zavarovanje urejeno kot "občan" preko občine? Kako je z prispevki za s.p.?
Hvala za odgovore!
pavšalni s.p. in prispevki
Moderator: Mirko Zbačnik
Če niste zavarovana iz drugega naslova za polni delovni čas, ne morete imeti popoldanski s.p.- tako se mu namreč reče ,čeprav je sedaj po novem samo s.p. razlika je samo v zavarovanju-pavšalni prispevki ali redni prispevki.
Ko vam bodo v podjetju kjer delate dali odjavo ,na zdravstveno zavarovanje vas bodo od tam sigurno pozvali da si uredite s.p. kot redno dejavnost, bili pa so tudi primeri, ko tega niso naredili in so ljudje kar imeli registriran s.p. in si plačevali samo pavšalne prispevke, potem pa so po več mesecih dobili obvestilo da dolgujejo za vse te mesece ,ko niso bili zavarovani iz drugega naslova ,plačilo prispevkov. Zavarovanje kot občan in plačevanje pavšalnih prispevkov kot s.p. pa ne pride v poštev.
Lp.
Ko vam bodo v podjetju kjer delate dali odjavo ,na zdravstveno zavarovanje vas bodo od tam sigurno pozvali da si uredite s.p. kot redno dejavnost, bili pa so tudi primeri, ko tega niso naredili in so ljudje kar imeli registriran s.p. in si plačevali samo pavšalne prispevke, potem pa so po več mesecih dobili obvestilo da dolgujejo za vse te mesece ,ko niso bili zavarovani iz drugega naslova ,plačilo prispevkov. Zavarovanje kot občan in plačevanje pavšalnih prispevkov kot s.p. pa ne pride v poštev.
Lp.
tara