Pozdravljeni,
prosim vas za mnenje. Registrirala sem s.p. in ker moji prihodki na letni ravni ne bodo presegli 5 mio sit sem pri davčni nameravala zaprositi za status "pavšalista". Ker imam storitveno dejavnost, moji dejanski stroški ne bodo presegli normiranih.
1. Zanima pa me koliko npr plačam dohodnine pri 5 mio sit prihodka, brez olajšav oziroma kakšno akontacijo dohodnine plačujem že med letom?
2. Ker ne bom vodil poslovnih knjig(do 6 mio jih ni potrebno - PRAVILNO?, me zanima kako izstavljam račun fizični in pravni osebi?. Baje je ena razlika glede tega, kdo odvede akontaciji dohodnine?
LP
poslovne knjige in pavšalist
Moderator: Mirko Zbačnik
Pavšalist mora vsake 3 mesece oddati na DURS obrazec, v katerem navede, koliko prihodkov je v teh treh mesecih ustvaril v prometu s fizičnimi osebami. Davčna uprava mu nato odmeri dohodnino tako, da od skupnih prihodkov najprej odšteje 25% normiranih stroškov. Od ostalih 75% se plača akontacija dohodnine po stopnji 25%. Za fizične osebe izstavite račun v vrednosti opravljene storitve in toliko tudi dobite nakazano.
Pri prometu, ki ga pavšalist ustvari v razmerju do pravnih oseb in s.p., pa morajo akontacijo dohodnine že ti nakazati (namesto pavšalista) na DURS (pavšalist dobi manjše nakazilo, kot znaša njegov zaslužek: manjše za znesek akontacije dohodnine). Na računu, ki ga boste izdali pravni osebi ali s.p., morate napisati, da se vam davčna osnova ugotavlja z upoštevanjem normiranih stroškov (priložite tudi fotokopijo odločbe DURS). Na račun napišite, kolikšen znesek naj PO ali s.p. nakaže vam, koliko pa na DURS in na kateri račun. Sicer pa morata PO oz. s.p. poslati na DURS tudi REK obrazec.
Povsem pa ne drži, da ne vodite nobenih knjig. Voditi morate evidenco izdanih računov, v katero kronološko vpišete vse izdane račune in kdaj so bili plačani. Za pavšaliste namreč v skladu s 36. čl. ZDoH velja načelo plačane realizacije.
Pri prometu, ki ga pavšalist ustvari v razmerju do pravnih oseb in s.p., pa morajo akontacijo dohodnine že ti nakazati (namesto pavšalista) na DURS (pavšalist dobi manjše nakazilo, kot znaša njegov zaslužek: manjše za znesek akontacije dohodnine). Na računu, ki ga boste izdali pravni osebi ali s.p., morate napisati, da se vam davčna osnova ugotavlja z upoštevanjem normiranih stroškov (priložite tudi fotokopijo odločbe DURS). Na račun napišite, kolikšen znesek naj PO ali s.p. nakaže vam, koliko pa na DURS in na kateri račun. Sicer pa morata PO oz. s.p. poslati na DURS tudi REK obrazec.
Povsem pa ne drži, da ne vodite nobenih knjig. Voditi morate evidenco izdanih računov, v katero kronološko vpišete vse izdane račune in kdaj so bili plačani. Za pavšaliste namreč v skladu s 36. čl. ZDoH velja načelo plačane realizacije.