Neplačana odsotnost

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
aika
Novinec
Novinec

Neplačana odsotnost

Odgovor Napisal/-a aika »

Pozdravljeni,

zanima me če je kdo mogoče že imel izkušnje z neplačano odsotnostjo z dela. Zanima me namreč, kako delodajalec obračuna prispevke zaposlenemu. Ali prispevke iz bruta za ure neplačane odsotnosti plača zaposleni sam ali mu to plača delodajalec tako kot prispevke na bruto.

Hvala za vaša mnenja!
TarasM
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a TarasM »

Plačajo se prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (15,5 %; 8,85 %), za zdravstveno zavarovanje (6,36 %; 6,56 %) in za starševsko varstvo (0,1 %; 0,1 %). Ne plača pa se prispevka za zaposlovanje (iz in na bruto; 0,14 %, 0,06 %) in zdravstveno zavarovanje za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni (0,53 %).

Prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje zavarovanca (delojemalca) za neplačano odsotnost se vpisuje v zaporedno številko 506.

Davka na izplačane plače tudi ne plačate.
aika
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a aika »

Hvala za vaše mnenje!

Tudi mi imamo tako nastavljeno v programu, ampak so me iz davčne opozorili, da naj bi delodajalec plačal samo prispevke za pokojninsko in inv. zavarovanje 15,50%, prisp.za zdravstveno varstvo 6,36% in prispevke za starševsko varstvo 0,1%, pa naj bi si plačal delavec sam.

Poskušam dobiti še zakon, kjer bi bilo to jasno zapisano.
Kaj menite o tem?
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Očitno sem si jaz narobe predstavljal stvari. MApak do sedaj sem mislil da je pri neplačani odsotnosti potrebno obračunati samo PIZ in starševsko varstvo?
A je kakšen komentar na to temo?
mojcar
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a mojcar »

Plačajo se prispevki, kot je napisal TasasM. Delodajalec plača prispevke delodajalca in prispevek za PIZ delojemalca. Prispevki za starševsko varstvo in zdravstveno zavarovanje delojemalca pa znižujejo delavčev neto.
mojcar
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a mojcar »

komentar Jambolaja
vir:plače in kadri
Izpolnjevanje REK obrazca za neplačano odsotnost:

Osnova za prispevke delojemalcev - kolona 101 in 107
Osnova za prispevke delodajalcev - kolona 301, 303

Plačajo se prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (15,5 %; 8,85 %), za zdravstveno zavarovanje (6,36 %; 6,56 %) in za starševsko varstvo (0,1 %; 0,1 %). Ne plača pa se prispevka za zaposlovanje (iz in na bruto; 0,14 %, 0,06 %) in zdravstveno zavarovanje za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni (0,53 %).

Prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje zavarovanca (delojemalca) za neplačano odsotnost se vpisuje v zaporedno številko 506.

Davka na izplačane plače tudi ne plačate.
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

mojcar, hvala za odgovor. Kot sem že rekel sem si narobe predstaljal. Sem še enkrat preveril in imate prav.
Andre
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Dolenjska

Odgovor Napisal/-a Andre »

Lep dan vsem.

Prosim vas za pomoč. Imam tujca,ki sem ga zaposlila samo zato, da lahko pridobi vizo. Gre za državljana BIH, ki bo prvič delal v Sloveniji., zato nima še davčne številke. Delovno dovoljenje že imam.
Zdaj me zanima, kako mu naj obračunam plačo, ker dejansko sploh ne dela, ker še ni pridobil vize? Pa še praznik je bil v oktobru. Kaj naj naredim? Kakšne obrazce moram izpolnit?
Sem že čist panična, ker moram danes naredit plače. Prosim vas za pomoč.

Najlepša vam hvala za vsak namig in nasvet.
Andreja
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Plače ne morete obračunati brez davčne številke, še posebej, če ste s.p. in morate na DURS oddati plačilno listo za zaposlene. Iz vašega vprašanja sklepam, da je nerezident, zato pri dohodnini nima nobenih olajšav, dohodnino pa se obračuna 25%. Obrazci so vsi isti kot za rezidente, dodatno zanj pa morate izpolniti Poročilo o dohodkih, izplačanih nerezidentom, ki so vključeni v obračun davčnih odtegljajev.
Andre
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Marjeticava,

smo d.o.o. Kaj pa naj naredim, zavarovanje mu moram plačat,ker drugače ne bo štimalo z ZPIZ-om.
Andreja
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Tudi dohodnino morate plačati, brez davčne pa bodo problemi pri oddaji kontrolnih podatkov. Delavca pošljite na DURS, ali pa pridobite njegovo poblastilo in na DURSU uredite vi zanj kar je potrebno za izdajo davčne številke.
Andre
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Dobro jutro.

Hvala za odgovore.Bom pridobila davčno številko,da bom imela manj problemov.
Andreja
Odgovori