Normirani stroški

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Normirani stroški

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Lepo pozdravljeni!

Zanima me če daš vlogo za ugotavljanje dohodka po normiranih stroških ter da ti je to odobreno, ali se vseeno lahko odločiš, da boš vodil knjige?

Hvala za odgovor. A je kaj drugače če si s.p. ali samost.kulturni delavec ?.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
zlati
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a zlati »

Če dobiš odločbo, da se ti upoštevajo normirani stroški potem ne moreš uveljavljati dejanskih stroškov in vodenje poslovnih knjig nima smisla. Vodenje poslovnih knjig po normiranih stroških, pa je že tako omejeno samo na določene dejavnosti kulture in domače ter umetnostne obrti. Z davčnega vidika je enako ali si kulturni delavec ali pa s.p., če imaš odločbo, da se ti priznajo normirani stroški.
Zlati
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Na spletni strani http://www.gov.si/mf/slov/dav_reforma/v ... odnina.htm
sem zasledila naslednji odgovor: "Prispevki za socialno varnost zavezanca, ki davčno osnovo ugotavlja na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov, se priznajo poleg normiranih odhodkov."
Kličem na davčno, pa mi pravi, da ne. Pišem na mnenja.durs@gov.si in mi odgovorijo, da ja in da je tako že vsa leta.
Ima kdo od vas neposredne izkušnje?
Hvala.
Mirjana
zmešnjavca
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a zmešnjavca »

Ja, poleg normiranih odhodkov se odštevajo tudi plačani prispevki. In tako je že od nekdaj. Mnogim samozaposlenim v kulturi prispevke namreč plačuje država in če potem na drugi strani tistim, ki si jih plačujejo sami, tega ne bi upoštevali, bi bile ogromne razlike pri obdavčitvi.
Samozaposleni v kulturi, ki opravljajo določene specializirane dejavnosti, so poleg tega upravičeni še do dodatne, 15-odstotne posebne osebne olajšave. Pri norm. odhodkih velja zgornja meja bruto prihodkov - ti ne smejo presegati 6 mio, sicer je treba voditi knjige.
Na lokalnih izpostavah Dursa včasih vedo precej manj kot zavezanci...
Odgovori