Družinska pokojnina in dohodnina

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
¸joko
Novinec
Novinec

Družinska pokojnina in dohodnina

Odgovor Napisal/-a ¸joko »

Pozdravljeni!

Nekaj me zanima. Sem študent in dobivam družinsko pokojnino po očetu. Najprej je bilo rečeno, da je družinksa pokojnina obdavčen dohodek in ker se s tem nismo sprijaznili, je g. Simič po tv izjavil, da je ta dohodek neobdavčen. Sedaj, ko smo pa dobili nazaj dohodnino (beri: ta petek) pa je dohodnina pri nekaterih študentih obravnavana kot obdavčen dohodek, pri drugih pa ne. Vse je odvisno od davčnega urada. Moj davčni urad je Nova Gorica in sem zaradi tega obdavčen. Drugi, ravno tako študenti, ki pa živijo v drugih davčnih uradih so pa dobili, da je njihova družinska pokojnina neobdavčena.

Kje je sedaj tu logika?
Ali niso zakoni nekai za vse?
Zakaj moramo eni plačati, zato ker poleg družinske pokojnine še delamo prek št. servisa, da sploh lahko preživimo? Eni pa pač ne plačajo.

Kam naj se obnem, da bi dobil kakšen odgovor?

LP,

Joko
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Odgovor lahko dobite edino na DURS-u, torej na davčnem organu, ki je izdal odločbo. Da pa boste ta odgovor prejeli, se morate pravočasno pritožiti: to lahko storite kar na davčnem uradu na zapisnik.

Tukaj je še povezava na stališče DURS-a v primeru prejemnikov družinske pokojnine (mimogrede, če se mi prav dozdeva, je Simič takrat razlagal v zvezi z olajšavami za družinske člane v primeru izplačila družinske pokojnine; na pa o obdavčljivih/neobdavčljivih dohodkih?)

http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... pokojnine/
LP
¸joko
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a ¸joko »

To je meni vse jasno.

Glede tega, da dobim podatke na DURS-u, pač ne dobiš nič, ker oni o tem ne vedo nič. Pa tudi če bi vedeli, tega ne bi povedali. Tako nekako je bilo slišati po pogovoru z referentko.

Vprašanje se postavlja samo, zakaj so nekateri študenti to dobili obravnavano tako, kot je v zakonu določeno, drugi (ni jih malo) pa ne?

Z vnešenimi istimi podatki so na različnih izpostavah prišli do različnih rezultatov. Nekateri so morali dohodnino precej plačati, nekateri so pa dobili še celo vrnjeno vse, kar so preko leta akontirali državi.

No še podatek za vse, ki še niste vedeli. Če dobiš družinsko pokojnino 1.300.000, 000 SIT, potem lahko preko študentskega servisa zaslužiš še samo 300.000,00 SIT, ker ko zaslužiš več nisi več upravičen do posebne študentske olajšave (1.200.000, 00 SIT).

Študenti s štipendijami pa lahko nomalno zaslužijo 1.600.000, 00 SIT prek študentskega servisa, saj štipendije niso obdavčene.

Sedaj se pa vprašajmo: Ali ni družinska pokojnina kot nekakšna štipendija?

No, samo toliko.

LP

Joko
Odgovori