Našla sem obvestilo (bolj reklamo) v zvezi z dodatnim pokojninskim zavarovanjem za negospodarstvo (tista zadeva namesto povišanja plač lani avgusta). Smo "majhen" delodajalec (3-5 zaposlenih, večinoma preko javnih del) in smo registrirani kot (zasebni) zavod. Ker se bliža 30.04., ki je v obvestilu opredeljen kot rok do katerega je potrebno izvesti prva vplačila na osebne varčevalne račune, me zanima, kaj storiti. Imate kakšen nasvet?
LP, Nataša
dodatno pokojninsko zavarovanje
Moderator: Mirko Zbačnik
Mi smo poklicno jedro gasilcev v Gasilski zvezi, (ki so jo ustanovila društva), ki opravlja javno službo - gasilsko. Zaposlenih nas je 5-10.
Lanskega avgusta meseca nam niso pustili dvignit plač, ker za nas velja kolektivna pogodba za poklicne gasilce - kolektivna pogodba za negospodarstvo.
Ker nismo zavod nam ne pripada niti dodatno pokojninsko zavarovanje od države (lahko si pa sami plačujemo). Ker nismo od Kapitalske družbe dobili nikakršnih navodil v zvezi s pokojninskim načrtom, sem klicala na Kapitalsko,dali so mi telefonsko št. Urada za sistem plač, kamor sem tudi poslala vprašanje v zvezi z razvrstitvijo.
Dobila sem odgovor, da nismo osebe javnega prava, enako kot zaposleni pri Zvezi društev borcev in udeležencev NOB.
Ne da kokarkoli podcenjujem ali omalovažujem ,ampak meni se tu ne zdi logično.
Mogoče, če bi komu gorela streha nad glavo, bi potem videl, da je to v resnici javna služba.
Tako, da tudi mi ne vemo kako izpeljati dodatno pokojninsko zavarovanje, ali pa lahko na ta račun dvignemo plače in naredim poračun za nazaj do avgusta 2003.
Lanskega avgusta meseca nam niso pustili dvignit plač, ker za nas velja kolektivna pogodba za poklicne gasilce - kolektivna pogodba za negospodarstvo.
Ker nismo zavod nam ne pripada niti dodatno pokojninsko zavarovanje od države (lahko si pa sami plačujemo). Ker nismo od Kapitalske družbe dobili nikakršnih navodil v zvezi s pokojninskim načrtom, sem klicala na Kapitalsko,dali so mi telefonsko št. Urada za sistem plač, kamor sem tudi poslala vprašanje v zvezi z razvrstitvijo.
Dobila sem odgovor, da nismo osebe javnega prava, enako kot zaposleni pri Zvezi društev borcev in udeležencev NOB.
Ne da kokarkoli podcenjujem ali omalovažujem ,ampak meni se tu ne zdi logično.
Mogoče, če bi komu gorela streha nad glavo, bi potem videl, da je to v resnici javna služba.
Tako, da tudi mi ne vemo kako izpeljati dodatno pokojninsko zavarovanje, ali pa lahko na ta račun dvignemo plače in naredim poračun za nazaj do avgusta 2003.
Res je grdo, da vam nihče od pristojnih ne pojasni zadeve. V kateri sindikat pa spadate - vsaj oni bi se morali potegniti za vas. Mogoče pa velja za vas od 1.8.2003 izhodiščna plača 53695,00 SIT, kot jo navajajo v 8. členu Aneksa h kolektivni pog. Ur.l št.73/2003. Toliko bi veljalo za ves javni sektor, če se ne bi uspeli dogovoriti o premijah dod. pok. zav. LP!