s.p. in dvig gotovine
Moderator: Mirko Zbačnik
s.p. in dvig gotovine
S.p. ima iz svojega poslovanja s tujino na TRR tudi devize. Ali lahko tudi devize prosto dviguje (enako kot tolarje)? Banka pravi da ne, svetovalka za računovodstvo pravi da ja (bežen) pregled različnih zakonov (Zakon o deviznem poslovanju, o plačilnem prometu, ZGD, Pravilnik o plačevanju z gotovino...) pa nam ni dal pametnega odgovora.
Hvala za odgovor, Momi
Hvala za odgovor, Momi
s.p. prosto razpolaga z gotovino - ne vidim tu ovire da z devizno ne bi. Če vodite knjige po sistemu dvostavnega knjigovodstva vam priporočam, da si odprete analitičen kontu v okviru 92 da boste pretoke deviz vodili tukaj. Sicer pa je verjetno najenostavneje da zamenjate v tolarje in dvignete. Kar se pa tiče bančnih delavcev vam pa povem da nimajo pojma o s.p. poslovanju. Meni nikakor niso dovolili, da bi gotovino iz gospodinjstva - torej kot fizična oseba položil na tr.. Po vsej sili so želeli, da jo položim skozi blagajno s.p.-ja, kjer s.p.-ji običajno sploh nimamo sredstve saj jih takoj prenesemo (seveda se vse to poknjiži in evidentira) v gospodinjstvo. No pa je bilo treba iti na drugo banko odpreti tr in sem lahko tako delal.
<font color="blue">Ravno sem pregledovala novi pripročnik B.Macarol o Dvostavnem knjigovodstu zasebnikov, in nikjer nisem našla (vsaj tako na hitro ne)
nobenega primera plačila z gotovino, kar pa je pri s.p. pogosta navada. Kako to knjižite? Ali vse preko 92, tako da ni potrebno
voditi blagajne? LP, Gordana</font id="blue">
nobenega primera plačila z gotovino, kar pa je pri s.p. pogosta navada. Kako to knjižite? Ali vse preko 92, tako da ni potrebno
voditi blagajne? LP, Gordana</font id="blue">
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal artim</i>
<br />S.p. ima iz svojega poslovanja s tujino na TRR tudi devize. Ali lahko tudi devize prosto dviguje (enako kot tolarje)? Banka pravi da ne, svetovalka za računovodstvo pravi da ja (bežen) pregled različnih zakonov (Zakon o deviznem poslovanju, o plačilnem prometu, ZGD, Pravilnik o plačevanju z gotovino...) pa nam ni dal pametnega odgovora.
Hvala za odgovor, Momi
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Bančna uslužbenka je povedala pravilno, kajti: Banka Slovenije dovoljuje dvige tuje valute le v primeru in za namene: za potne stroške in dnevnice za potovanja v tujini/tujino.
lep pozdrav!
<br />S.p. ima iz svojega poslovanja s tujino na TRR tudi devize. Ali lahko tudi devize prosto dviguje (enako kot tolarje)? Banka pravi da ne, svetovalka za računovodstvo pravi da ja (bežen) pregled različnih zakonov (Zakon o deviznem poslovanju, o plačilnem prometu, ZGD, Pravilnik o plačevanju z gotovino...) pa nam ni dal pametnega odgovora.
Hvala za odgovor, Momi
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Bančna uslužbenka je povedala pravilno, kajti: Banka Slovenije dovoljuje dvige tuje valute le v primeru in za namene: za potne stroške in dnevnice za potovanja v tujini/tujino.
lep pozdrav!
Jaz imam odprt najprej analitični konto, kamor poknjižim obveznost do dobavitelja. Na primer v merkurju kupim razne vijake, podložke, matice,..za 10.000.-. knjižim
4010+1600/22001 (tu imam namesto 2200 odprt konto 22001). Nato obveznost do dobavitelja 22001 zaprem s 92. Tako sem delal lani. Letos sem pričel voditi tudi blagajno, ker se mi zdi bolj elegantno pa še toliko transakcij med gospodinjstvom in obrtjo ni. Vendar pazite! Gotovinsko se lahko posluje samo do 25.000.- SIT. Jaz resnično plačam v gotovini samo drobnarije kot so poštnina, kakšna pogostitev partnerja,...
4010+1600/22001 (tu imam namesto 2200 odprt konto 22001). Nato obveznost do dobavitelja 22001 zaprem s 92. Tako sem delal lani. Letos sem pričel voditi tudi blagajno, ker se mi zdi bolj elegantno pa še toliko transakcij med gospodinjstvom in obrtjo ni. Vendar pazite! Gotovinsko se lahko posluje samo do 25.000.- SIT. Jaz resnično plačam v gotovini samo drobnarije kot so poštnina, kakšna pogostitev partnerja,...
<font color="blue">Vendar, a se vam ne zdi, da je vodenje blagajne še veliko več dodatnega
dela? Vsi ti blagajniški prejemki, izdatki, dnevniki,... za vsak posamezni
dan posebej, saldo blagajne pa tako in tako s.p.-ji nosijo v žepu skupaj
z ostalim denarjem. Jaz sem od vodenja blagajne odnehala, obvezno ni,
nikomur od mojih strank se to ni zdelo vredno truda. Pozdrav, Gordana</font id="blue">
dela? Vsi ti blagajniški prejemki, izdatki, dnevniki,... za vsak posamezni
dan posebej, saldo blagajne pa tako in tako s.p.-ji nosijo v žepu skupaj
z ostalim denarjem. Jaz sem od vodenja blagajne odnehala, obvezno ni,
nikomur od mojih strank se to ni zdelo vredno truda. Pozdrav, Gordana</font id="blue">
Gordana ampak pri frizerskih in trgovinskih dejavnostih to ni tako enostavno (če so stranke vestne), ker so dnevni iztržki in bi brez blagajne to bilo težko, sploh ugotoviti znesek za pobot z banko. Sama sem lansko leto obupala z blagajno (nevestne stranke) tudi in sem jo sredi leta prenehala voditi, ker sta mi stranki vse zakomplicirali. Naredila pobot z banko, oni pa naslednji mesec polagajo izkupiček prejšnjega meseca, sem p.......
diana
diana
Diana, jaz sem si za te dejavnosti v okviru skupine 90 odprla analit.
konto-dnevni iztržek, knjižim na debet, pologe na kredit, razlika je
za pobot z banko, zaenkrat kar gre tako(s.p.), oz. v primeru d.o.o.-ja smo
šli na vodenje dveh blagajn, posebej npr. za iztržke, posebej pa
redno blagajno, drugače je bilo vse zmešano. Je pa res veliko več
dela, vendar če dostavljajo dokumentacijo redno, kar gre. LP, Gordana
konto-dnevni iztržek, knjižim na debet, pologe na kredit, razlika je
za pobot z banko, zaenkrat kar gre tako(s.p.), oz. v primeru d.o.o.-ja smo
šli na vodenje dveh blagajn, posebej npr. za iztržke, posebej pa
redno blagajno, drugače je bilo vse zmešano. Je pa res veliko več
dela, vendar če dostavljajo dokumentacijo redno, kar gre. LP, Gordana