Poraba - prodaja- knjiženje

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
janca
Začetnik
Začetnik
Kraj: Celje

Poraba - prodaja- knjiženje

Odgovor Napisal/-a janca »

Prosila bi še za eno pomoč glede proizvodnje.

1. Prejmemo račun za hlodovino ( ki jo rabimo za proizvodnjo naših proizvodov)

300 in 160/ ter /220

2. Zaloga

310/ in /309

3. Hlodovina damo v porabo v proizvodnjo

400/ in /310

4. Kaj če pa mi nekaj hlodovine prodamo, ali je vredu če poknjižim:

702/ in /310 ali morem to speljat preko katerega prehodnega konta.

Vem, da mi še pri knjiženju proizvodnje manjka veeeliko znanja, samo če mi lahko kdo potrdi moje razmišljanje bi vam bila zelo hvaležna.

Hvala
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Zopet ste izpustili zalogo :spomezik: . Če se vam zaloge materiala ne pojavljajo, oziroma gre takov v proizvodnjo, priporočam, da knjižite direktno v stroške. Stroške, ki nastajajo v zvezi s proizvodnjo pa prenesemo prek konta 490 na konto 600 (nedokončana proizvodnja) in ko je končana, na konto 630. Če imate lastno trgovino, to daste potem na 650 (nadaljni postopek sem vam že posredoval: http://www.racunovodja.com/forum/viewtopic.php?t=16944 ). Ko izdelke prodaste, razknižite zalogo /630 na 701,702,703/ (odvisno od metode vrednotenja gotovih proizvodov. V povezavi s to metodo tudi nekatere stroške prenesete kar direktno med odhodke prek konta /490 na 705/.

Poenostavljeno vse stroške (direktne in tiste, ki jih mogoče izračunate prek raznih ključev): 490/ in SK 70/.

Glede hlodovine, če to ni trgovsko blago, bi bilo tako kar v redu.

Upam, da nisem preveč filozofski :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
janca
Začetnik
Začetnik
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a janca »

G. Mirko

še enkrat najlepše hvala, ko dobim tako fajno obrazložitev mi stvari postajajo bolj jasne :D

Hvala in lp,

Janca
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Pazite še na metode vrednotenja proizvodnje - vseh stroškov ne morete dati na proizvode, nekateri gredo direktno v odhodke obdobja!
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori