službeni avto

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
juhart
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

službeni avto

Odgovor Napisal/-a juhart »

Slišal sem, da lahko za službeni avto, ki je dokončno amortiziran pišemo samo dnevnice, ne moremo pa več -kar je logično- upoštevati še stroškov goriva, vzdrževanja ......
Ker smo gradbena organizacija, kjer smo veliko na terenu,ta avto vozijo moji zaposleni. Sam uporabljam za službene poti lastni osebni avto, za katerega dobim kilometrino. Zanima me, na katero ime (ali lahko na ime zaposlenega, čeprav je avto last podjetja-sp)lahko napišem kilometrino. Zgodi se lahko,da v istem dnevu zaposleni uporabijo službeni avto, jaz pa osebni avto - kilometrin pa ne moremo beležiti dvakrat za isti dan pod moje ime.

Hvala in lep pozdrav
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Nisem še slišal, da za amortiziran avto ni več stroškov goriva in vzdrževana - iz izkušen vem da celo več.

Amortizacija pomeni le postopen prenos na stroške v dobi predvidenega trajanja osnovnih sredstev.

Pod kilometrino lahko razumemo stroške amortizacije in goriva za avtomobil v lasti zaposlenega, ki ga uporablja v službene namene. Torej ste do te kilometrine za vaš osebni avti (ki ni last firme) upravičeni.

Za vozilo, v lasti firme (ki je v evidenci osnovnih sredstev in se amortizira) si logično kilometrine ne obračunavate. Stroške goriva tega vozila beležite na stroške.

Nalog za uporabo službenega vozila napišete na osebo (ki je pri vas zaposlena) in dejansko uporablja to vozilo. Da laže upravičite stroške goriva, to zabeležite tudi na potnem nalogu. Inšpektorji so tu natančni. Na nalogu, ali na posebnem papirju, zvezku beležite dnevne prevožene poti.

Če ponovim, kilometrina le za avtomobile, ki so v lasti zaposlenih, za službene ne.

Mirko
Odgovori