plačevanje z gotovino s.p.

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
trina*
Novinec
Novinec

plačevanje z gotovino s.p.

Odgovor Napisal/-a trina* »

Kako je s plačevanjem z gotovino za s.p. po 1.1.2007, kajti v zadnjem Ul (140 ali 141) so zasebniki črtani. Ali to pomeni, da ne smejo kupovati nič z gotovino?
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Z gotovino že lahko poslujejo, samo mene pa malce skrbi, da ne smejo več prosto razpolagat z gotovino in, da morajo sedaj vse delat tako kot podjetja, tako da se res čudim, da neben ne odgovori na to, ker mene je skor kap, ko sem brala, tako da si želim še kakšno mnenje, ker črtano s Pravilnika je bilo

(2) Ne glede na prejšnji odstavek lahko zasebnik prosto dviguje
gotovino s transakcijskega računa za namene, ki niso vezani na
opravljanje dejavnosti. Hkrati za zasebnika ne veljajo določbe
pravilnika, ki se nanašajo na blagajniški maksimum.)

((4) Ne glede na določbe prvega, drugega in tretjega odstavka tega
člena zasebnik, kateremu v skladu s tretjim odstavkom 21. člena
zakona o plačilnem prometu ni onemogočeno razpolaganje z
dobroimetjem na transakcijskem računu, prejete gotovine ni dolžan
vplačati na svoj transakcijski račun v roku iz prvega odstavka
tega člena.

(5) Zasebnik iz prejšnjega odstavka lahko prejeto gotovino
uporablja za namene v zvezi z opravljanjem dejavnosti v skladu s
prvim odstavkom 3. člena tega pravilnika in namene, ki niso
vezani na opravljanje dejavnosti. Zasebnik mora gotovinska
vplačila in izplačila obračunati z izvajalcem plačilnega prometa,
pri katerem ima odprt transakcijski račun, pri naslednjem
vplačilu gotovine na transakcijski račun oziroma najmanj enkrat
mesečno. Obračun opravi s pobotom na podlagi seštevka gotovinskih
prejemkov iz naslova opravljanja dejavnosti oziroma vseh
gotovinskih izdatkov.)

Kot pa jaz razberem s tega, ne sme več prosto razpolagat.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a slovan »

Brez panike! Preberite še enkrat spremembo pravilnika:

1. odstavek 1.člena Pravilnika pred spremembo: Ta pravilnik ureja pogoje in način vplačila, razpolaganje in plačevanje s tolarsko gotovino za imetnike transakcijskih računov, ki so vpisani v poslovni register RS (v nadaljevanjem besedilu: imetniki transakcijskih računov), ter merila za določanje in uporabo blagajniškega maksimuma.

S Spremembo pravilnika, pa se ta odstavek glasi: Ta pravilnik ureja pogoje in način vplačila, razpolaganje in plačevanje z gotovino za imetnike transakcijskih računov, ki so vpisani v poslovni register RS IN NISO ZASEBNIKI (v nadaljevanjem besedilu: imetniki transakcijskih računov), ter merila za določanje in uporabo blagajniškega maksimuma.

Zasebnik je bil nato v celoti izključen iz pravilnika: s črtanjem 2. odstavka 2. člena pravilnika; s črtanjem 4. in 5. odstavka 6. člena pravilnika., to pa pomeni, da za njega ni omejitev pri razpolaganju z gotovino.

LP
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Pozdravljeni!

Najlepša hvala vam Slovan za spodbudne besede...Pritisk se mi je že povečal ob prebiranju Pravilnika, vi ste pripomogli k pomiritvi mojega srca. Še enkrat hvala.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
tisdno
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Hvala Slovan. Lep dan in še prelepše leto še naprej.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Še nekaj dodatnih vsebin v razmislek:

36. člen Zakona o davčnem postopku določa obveznost nakazovanja plačil in prejemkov na transakcijske račune:

(obveznost nakazovanja plačil in prejemkov
na transakcijske račune)

(1) Pravne in druge osebe, samostojni podjetniki posamezniki, posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost, upravni in drugi državni organi in organi samoupravnih lokalnih skupnosti in nosilci javnih pooblastil morajo plačila za dobavljeno blago in opravljene storitve ter druga plačila prejemnikom nakazovati na njihove transakcijske račune, odprte pri izvajalcih plačilnega prometa.
(2) Ne glede na prvi odstavek tega člena se plačila za dobavljeno blago in opravljene storitve ter druga plačila ne nakazujejo na transakcijske račune, če gre za plačila v manjših zneskih ali če je drugače zagotovljena evidenca o teh plačilih.
(3) Minister, pristojen za finance, podrobneje določi, v katerih primerih iz drugega odstavka tega člena se plačila za dobavljeno blago in opravljene storitve ter druga plačila ne nakazujejo na transakcijske račune.

Iz prvega odstavka sledi, da morajo tudi zasebniki nakazovati plačila za dobavljeno blago ali storitve praviloma na TRR z izjemami, ki so navedene v drugem odstavku: ali so plačila manjših zneskov ali PA JE DRUGAČE ZAGOTOVLJENA evidenca o teh plačilih. A evidenca pretokov med podjetjem in gospodinjstvom (saj gospodinjstvo poravnava obveznosti iz gotovine, ki jo je dvignil zasebnik) zadošča za ta namen??

Mimogrede, pravilnik/merila iz tretjega odstavka še niso objavljena, star Pravilnik o primerih, v katerih se plačila za dobavljeno blago ....ne nakazujejo na TRR, pa je prenehal veljati z uveljavitvijo ZdavP-2 (torej 17.11.2006).

Pozdrav in lep vikend!
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Še dodatek za Pravilnik: le-ta še velja po 423. členu Zakona o davčnem postopku do izdaje novega pravilnika (sem spregledala)
.
Sem pa tudi že zasledila določena tolmačenja, da pravzaprav ni sprememb: da zasebnik sicer lahko dviga neomejeno, vendar kadar plačuje za dobavljeno blago oziroma storitev zasebniku ali pravni osebi,pa tudi zanj velja omejitev 100.000 SIT (417,29 EUR). Kar pomeni, da pravzaprav sledi tolmačenje, določilom 36. člena Zakona o davčnem postopku.

Ima še kdo drug kakšno informacijo o tem?
Odgovori