Plačilo računa?

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
oknovz
Novinec
Novinec
Kraj: Celje

Plačilo računa?

Odgovor Napisal/-a oknovz »

Prosim vas, če mi lahko da kdo koristen nasvet glede sledečega.
Najel sem registrirano podjetje za prekrivanje strehe na stanovanjski hiši. Z referentom sem se dogovoril glede ogleda in ta je prišel naredil izmere in poslal predračun za vsa dela. Po dogovoru sem na to firmo nakazal akontacije 10.000 sit. Povdarjam da, da nisem pri vsej stvari prav ničesar podpisal. Ustni dogovor je bil sklenjen 20.09.2006. Dne 10.10.2006 je ta firma prekrivanje strehe tudi izvedla. Ker sem ob končanju del bil odsoten v službi nisem govoril z vodjo del ali pdpisal kakšen zapisnik ali karkoli. danes je že 8.01.2007 in jaz še do danes nisem dobil nobenega računa za streho, niti me je kdorkoli kontaktiral.
poslali so mi edino potrdilo o prejemu avansa v začetku Decembra.
Ker se bo račun datumsko po vsej verjetnosti glasil na letošnej leto, ne bom mogel uveljavljati olajšev pri dohodnini. Ali lahko pri računu odštejem višino davčnih olajšav, ki jih ne bom mogel uveljavlajti saj gre za njihovo površnost? V kolikšnem času je firma d.o.o. prvzaprav dolžna izstaviti račun? Ali je izvajalec dolžen mi ponuditi v podpis prevzemni zapisnik o opravljenem delu?
Najlepša hvala za odgovor in oprostite za dolgo vprašanje.
Zvone
grah
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a grah »

Firma je dolžna izstaviti račun v mesecu, ko bila opravljena storitev oz. ob koncu davčnega obdobja. To pomeni, če je firma mesečni zavezanec za DDV bi ga morala izstaviti do konca meseca oktobra; če pa je trimesečni oz. polletni zavezanec pa najkasnej do konca decembra.
Pokličite jih in jih vprašajte zakaj še niste dobili računa. Vi si olajšave ne morete upoštevati pri dohodnini, ker račun ni bil plačan v letu 2006, razne za znesek avansa.
V kolikor ne boste dobili računa vam svetujem, da jih opozorite pismeno s povratnico,da boste imeli dokaz. Lahko jim tudi zagrozite s prijavo na DURS, kajti neizstavljen račun v davčnem obdobju je prikrivanje dohodka in izogibanje plačila DDV. Odvisno v kakšnem odnosu ste z izvajalcem.
Odgovori