akontacija dohodnine

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mihela
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

akontacija dohodnine

Odgovor Napisal/-a mihela »

Pozdrav!

Prosim za odgovor oz. potrditev, če sem pravilno naredila: v l.2006 smo v društvu izplačali nagrade, ki so bile izplačane v več delih. Prvo izplačilo za posameznika je bilo višje od 30.000,00 SIT, zato sem obračunala in plačala akont.dohodnine v višini 25%. Naslednja posamezna izplačila pa niso presegla 30.000,00 SIT, zato v skladu s 100. in 101. členom ZDoh. nisem obračunala akont. dohodnine - naj tudi pripomnim, da skupni znesek nagrade v celem letu ni presegel 200.000,00 SIT (vključno s 1. izplačilom).

Ali je bilo moje razmišljanje oz. tolmačenje ZDoh. pravilno?

Sedaj, ko moramo poročati DURS-u, pa v obrazec vpišem samo tisti del, od katerega je bila obračunana in plačana akontacija dohodnine!?

Hvala vsem, ki mi boste odgovorili.

Mihela
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Če se ne motim je potrebno poročati tudi neobdavčeni del izplačil.
mihela
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a mihela »

V pravilniku o načinu in dostavi podatkov so navedena samo izplačila, ki so po 20. členu Zdoh oproščena dohodnine - kar pomeni, da o izplačilih, ki so oproščena po 100. in 101. členu ni potrebno poročati (niti DURS-u niti fizični osebi). To je moje razmišljanje. Se strinjaš?
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Poročati je potrebno o vseh nakazanih zneskih, tudi, če je nekdo dobil npr. 5.000,00 sit in mu ni bilo potrebno akontirati dohodnino. Tako se potem pri doh.napovedi vsak znesek zaslužka sešteje in na podlagi tega določen znesek doplačaš oz. dobiš nazaj.

Uživajte. :roll:
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
Odgovori