Spoštovani !
Kot samostojni podjetnik, ki ne dosega predpisanega zneska obdavčljivega prometa blaga in storitev trenutno nisem zavezanec za davek na dodano vrednost in po oceni prihodkov iz poslovanja, v letu 2007, tudi ne bom postal.
Glede na spremembe zakona o davku na dodano vrednost, se mi, tudi po prebiranju mnenj, na spletni strani davčne uprave, v povezavi z mojim vprašanjem, kot neodgovorjeno pojavlja sledeče vprašanje.
V letu 2007, bom zaradi povečanja števila družinskih članov kupil večjo stanovanjsko hišo in prodal sedanjo starejšo stanovanjsko hišo, v kateri stalno prebivam že deset let (od leta 1997) in sem jo podedoval po pokojni materi kot zapuščino, v stanju kot je dandanes. Hiša, ki jo imam sedaj v lasti, nima nikakršne povezave z mojim poslovanjem, saj imam, kot samostojni podjetnik, tudi sedež poslovanja (pisarno) na drugem naslovu. Prav tako nisem v sedanjo stanovanjsko hišo imel kakršnihkoli vlaganj, ki bi povečevala njeno vrednost.
Gre torej za starejšo, izključno stanovanjsko hišo, pridobljeno z dedovanjem, v katero sam nisem investiral in nima nikakršne povezave s poslovanjem mojega podjetja. Iz mnenj, na spletni strani davčne uprave, v povezavi z mojim vprašanjem, sem ugotovil, da se mora samostojni podjetnik, ki ni zavezanec za plačilo DDV, v primeru prodaje starejšega objekta, identificirati kot zavezanec za plačilo davka na dodano vrednost, ker naj bi se mu kupnina vštevala v oproščeni promet, od česar pa so v skladu z istimi mnenji mogoče izjeme, glede na način pridobitve nepremičnine in druge okoliščine. Na tej podlagi, osebno menim, da se mi v danih okoliščinah, ob prodaji, ni potrebno identificirati za namene DDV.
Ker v času mojega poslovanja, z maksimalno previdnostjo upoštevam določila veljavne zakonodaje, želim tudi v tem primeru, ravnati skladno z veljavno zakonodajo in mnenji Davčne uprave, pri čemer pa kljub moji pravni izobrazbi, sam ne upam z gotovostjo ravnati v skladu z mojim mnenjem, saj bi bile posledice napačnega mnenja prehude. Zato vas prosim, da mi sporočite, ali se na dan sklenitve prodajne pogodbe, moram identificirati za namene DDV, ali pa mi zaradi načina pridobitve nepremičnine (dedovanje po materi), desetletnega stalnega bivanja v njej, nepovečevanja vrednosti le-te in izključne stanovanjske (družinske) rabe, ki nima nikakršne povezave s poslovanjem mojega podjetja, ob prodaji (brez dodane vrednosti), ni potrebno identificirati za potrebe DDV.
Ker se mi dan prodaje nepremičnine hitro bliža, vas iskreno prosim za čimprejšnji odgovor, na podlagi katerega bom lahko ugotovil svoje davčne obveznosti v primeru prodaje.
Lep pozdrav!
Prodaja podedovane starejše hiše- identifikacija ddv
Moderator: Mirko Zbačnik
-
kontrans@siol.net
- Novinec