Če nekdo dela npr. : 2 dni 12 ur, dva dni prosto, 2 dni 12 ur, 2 dni prosto, ... tudi med vikendi in prazniki, čez celo leto, kako se v tem primeru obračuna dopust, ki ga želi delavec koristiti npr. v soboto in nedeljo, ki bi ju sicer moral delati. Je to 2 ali 3 dni dopusta? Po urah 3 dni, kako pa v praksi?
Hvala.
Delo 12 ur dnevno in letni dopust
Moderator: Mirko Zbačnik
Mogoče bi tu bilo bolj smiselno razmišljati v smeri, da mora biti na dopustu vsaj 4 tedne in dopust mora biti določen v dnevih.
Potem bi recimo v 1 tednu delal polovico v povprečju (3,5 dni), kar bi na letni ravni prineslo 14 dni osnovnega dopusta.
Pač je bolj ideja, ampak eni logiki pa le sledi.
Potem bi recimo v 1 tednu delal polovico v povprečju (3,5 dni), kar bi na letni ravni prineslo 14 dni osnovnega dopusta.
Pač je bolj ideja, ampak eni logiki pa le sledi.
LP, Jam
www.informatiki-on.net
www.informatiki-on.net
Ponavadi so delodajalci delavcem, katerih sobote so bile delovni dnevi, zvišali število dopusta po odločbi, ki so jo prejeli za tekoče leto (delovni teden 40 ur/teden s soboto vred!).
Načeloma so nedelje proste - delodajalec lahko zaradi povečanja obsega dela s sklepi delavce obvesti, da je potrebno delati tudi ob nedeljah ali ob sobotah (traja nek določen čas). Tudi s sobotami je tako, če je delovni teden 40 ur od ponedeljka do petka. Res pa je, da se takšni primeri dogajajo večinoma v gradbeništvu, ko delavci od ponedeljka do nedelje delajo po 12 ur - ampak to so nadure, saj je delavec kvoto 40 ur na teden že oddelal v dnevih od ponedeljka do petka.
Po moje, če delavec želi biti prost v soboto in nedeljo, pa je njegov delovni teden od ponedeljka do petka, v tem primeru ne daje dopusta.
Načeloma so nedelje proste - delodajalec lahko zaradi povečanja obsega dela s sklepi delavce obvesti, da je potrebno delati tudi ob nedeljah ali ob sobotah (traja nek določen čas). Tudi s sobotami je tako, če je delovni teden 40 ur od ponedeljka do petka. Res pa je, da se takšni primeri dogajajo večinoma v gradbeništvu, ko delavci od ponedeljka do nedelje delajo po 12 ur - ampak to so nadure, saj je delavec kvoto 40 ur na teden že oddelal v dnevih od ponedeljka do petka.
Po moje, če delavec želi biti prost v soboto in nedeljo, pa je njegov delovni teden od ponedeljka do petka, v tem primeru ne daje dopusta.
Pepi5 jaz sem razumel da dva dneva dela dva ne dela. To bi po tej logiki prišlo 42 ur na teden. Ampak tu delavec ima vmes tudi lahko torek ko ne dela. Se mi zdi specifičen primer, ne vem kako je to s strani zakona podprto.
LP, Jam
www.informatiki-on.net
www.informatiki-on.net
Ja, če pa dva dneva dela in je dva dneva prost, potem pa je to tako, kot da bi delal od ponedeljka do petka - hočem reči, da ni delal več ampak pač prideta tista druga dva dneva na soboto in nedeljo. Po tem pa seveda je potrebno na soboto in nedeljo obračunati dopust. Zaradi tega pa po odločbi, ki jo delavec prejme, ne more imeti še dodatno kakšnega dneva dopusta, kot sem prej komentirala.
nisem dobro prebrala, kaj je napisal avko. Gledala bi na kvoto ur v celem mesecu - če je delal ponedeljek in torek po 12 ur (skupaj 24 ur), sreda in četrtek prosta, petek in sobota po 12 ur, nedelja in ponedeljek prosta, itd. potem recimo da je skupno opravil v decembru recimo da 192 ur. V tem primeru ni koristil dopusta, ker je imel že kvoto ur izpolnjeno - ima 24 ur nadur. V tem primeru je delavec delal cel mesec brez da bi imel dopust. V bistvu ima cela dva dni nadur in kot pravi avko, da je soboto in nedeljo imel fraj, potem je v mojem primeru imel 168 opravljenih ur in mu tudi dopusta ne obračunam. Če pa bi bil doma 4x za čas, ko bi moral delati, potem pa bi imel opravljenih 152 ur, in bi mu pisali 2 dni dopusta.