Sklepi samostojnega podjetnika

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mojvoj
Nov član
Nov član

Sklepi samostojnega podjetnika

Odgovor Napisal/-a mojvoj »

Sem nova v tem poslu in bi rada pomoč pri pisanju sklepov, ki so obvezni za podjetnika. Vodila bom enostavno knjigovodstvo, ker imam z njim izkušnje in vem, da je glede podjetnikovega poslovanja potrebno sprejeti določene sklepe. Prosila bi, če mi kdo napiše obvezne sklepe oz naj mi potrdi, če so moji pravilni oz kaj mi še manjka.
1. Sklep o načinu vodenja posl. knjig- enostavno knjigovodstvo
2.Sklep o dogovorni osebi za izdajanje in podpisovanje posl. listin
3. sklep o odgovorni osebi za vodenje poslovnih knjig
4. Sklep o kraju hranjenja poslovnih knjig
5.Sklep o tem katere podatke mora vsebovati knjigovodska listina izdana s strani podjetnika-mene
6. Sklep o vodenju registra OS
7. Sklep o amortizacijski stopnji osnovnih sredstev
8.Sklep o tem, da se OS vrednosti manjše od 500 EUR razporedijo pod drobni inventar in v končni fazi pod material
9. Sklep o popisu sredstev in obveznosti do njihovih virov ob koncu obračunskega obdobja
10. Sklep o odgovorni osebi za popis sredstev in obveznosti do njihovih virov
11. Sklep o tem kaj obsega letno poročilo
12. sklep o osebi odgovorni za sestavljanje letnega poročila

Hvala za pomoč.
MM
bejby
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a bejby »

Pozdravljena!

Tudi jaz se že nakaj časa ubadam s tem vprašanjem, sem tudi namreč nova na tem področju....Tudi sama vodim poslovne knjige po enostavnem računovodstvu, pa ne zasledim nikjer kakšna bi morala biti knjiga sklepov...Tudi sama se priporočam za odgovor, ali kakršen koli zgled knjige sklepov

moj mail
finance@reina.si ali
skofc@siol.net

alenka :roll:
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Sklep zasebnika/podjetnika bo povsod tam, kjer SRS 39 (ali pa tudi splošni standardi) dajejo več možnosti. Tam kjer je dana le ena možnost, se standardi uporabljajo neposredno. Za oblikovanje sklepov ni enotnega modela, le-ti so odvisni od velikosti in dejavnosti, s katero se zasebnik ukvarja.
Nekaj za primer:

aaa. SPLOŠNI SKLEPI
aaa1. Knjigovodstvo je organizirano v okviru podjetja. Vodi ga podjetnik sam, ki tudi evidentira poslovne dogodke na podlagi knjigovodskih listin (prejetih, izdanih ali internih) in sestavlja računovodske izkaze ter odgovarja za njihovo pravilnost.
aaa2. Računovodske izkaze sestavljam za poslovno leto, ki je enako koledarskemu letu. Računovodske izkaze sestavljata: bilanca stanja in izkaz poslovnega izida. Računovodska izkaza sta priloga k Davčnemu obračunu akontacije dohodnine od dohodka doseženega z opravljanjem dejavnosti.
aaa3.: Na koncu poslovnega leta, s stanjem na dan 31.12. opravim popis sredstev in obveznosti do njihovih virov. Za potrebe popisa se uporabijo interno oblikovani obrazci, ki so priloga k temu sklepu.

xxx. POSLOVNE KNJIGE
xxx1: Poslovne knjige vodim po načelih enostavnega knjigovodstva. Vodim naslednje poslovne knjige: a) knjigo prihodkov in odhodkov, v katero vpisujem po kronološkem (časovnem) zaporedju vse poslovne dogodke s.p.-ja.. Knjiga je v vezani obliki (knjigo vodim v prostih listih...., knjigo vodim računalniško...; b) evidenco terjatev in obveznosti c) evidenco ostalih terjatev in obveznosti in d) register osnovnih sredstev, ki se vodi v obliki vnaprej vezane knjige. Zaporedna ševilka vpisa pomeni registersko številko osnovnega sredstva, s katero je označeno osnovno sredstvo.
xxx2: Poslovne knjige zaključim na koncu obračunskega obdobja. Na začetku obračunskega obdobja se v: knjigo terjatev in obveznosti, knjigo ostalih terjatev in obveznosti prenesejo začetna stanja iz ustreznih popisnih list.

yyy.KNJIGOVODSKE LISTINE
yyy1.: Za vsak poslovni dogodek sestavim knjigovodsko listino, ki pokaže spremembo sredstev in obveznosti do virov sredstev ali pa v nastanku odhodkov ali prihodkov. Izvirne knjigovodske listine, ki so podlaga za evidentiranje poslovnih dohodkov so: prejeti računi, izdani računi, izpiski denarnih sredstev, obračun prispevko podjetnika in potni nalogi (obračuni plač za zaposlene........) Izpeljane knjigovodske listine sestavim za knjiženje stroškov: amortizacija osnovnih sredstev, izravnav, popravkov v poslovnih knjigah . . . .

www. OPREDMETENA OSNOVNA SREDSTVA
www.1. Nabavno vrednost osnovnega sredstva sestavljajo njegova nakupna cena, uvozne in nevračljive nakupne dajatve ter stroški, ki jih je mogoče pripisati neposredno njegovi usposobitvi za uporabo. Med nevračljive nakupne dajatve se všteva tudi davek na dodano vrednost, ki se ne povrne.
www2. Po začetnem pripoznanju osnovnega sredstva vrednotim osnovna sredstva po modelu nabavne vrednosti.
www3: Amortizacija obračunavam po metodi enakomernega časovnega amortiziranja, insicer po posamičnih osnovnih sredstvih. Osnova za obračun amortizacije je nabavna vrednost, obračunavat pa se prične prvega dne v naslednjem mesecu, ko je osnovno sredstvo razpoložljivo za uporabo. Stopnje amortizacije so: za računalnike 50%, pohištvo 10% . .....
www.4: Če je knjigovodska vrednost osnovnega sredstva večja od njegove poštene vrednosti, ki se ugotovi na podlagi primerljivih podatkov, se osnovno sredstvo oslabi. Oslabitev osnovnega sredstva predstavlja prevrednotovalni poslovni odhodek.

itd. itd. (še nekaj potnih nalogih, o načinu obračuna prispevkov zasebnika, razmejevanju stroškov med gospodinjstvom in zasebnikom, če le-ta uporablja prostore gospodinjstva za dejavnost, oslabitev neplačanih terjatev.........)

LP
Odgovori