obresti od posojil

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
poppy--
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

obresti od posojil

Odgovor Napisal/-a poppy-- »

Pozdravljeni!

Mene pa zanima kako je z obrestmi od posojil. Imamo dana in prejeta posojila. Ali je nujno, da za dana posojila obračunamo obresti?
Kaj pa za prejeta posojila, če od posojilodajalce ne dobimo obračunane obresti ali naj sami naredimo obracun?
Imamo tudi posojila fizičnih oseb, ali naredim obračun obresti?
In na koncu še, kakšno obrestno mero naj vzamem?
Kar bo pa bo.
tejaš
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a tejaš »

http://www.durs.gov.si/si/aktualno/obre ... stni_meri/

Od lani so obračuni obresti od posojil, prejetih od fizičnih oseb v letih 2005 in 2006 obvezni, zaradi dohodnine.( če so povezane osebe, je na gornjem naslovu obrestna mera)

Za posojila, prejeta od drugih podjetij, pa bi jaz čakala na njihove obračune , mogoče vam jih ne bodo niti poslali, zaradi "dobrega bodočega sodelovanja".
Lahko pa jih obračunate sami in jih s temeljnico poknjižite na 746/290
matica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a matica »

Kaj pa če podjetje še ni v celoti vrnilo povezani osebi. Ali je tudi v tem primeru treba obračunati obresti za del posojila, ki je bil vrnjen, ali lahko to naredim, ko bo posojilo v celoti poplačano. Predvidima v letu 2007.

Hvala za odgovor.
lp
Optimistka
Računovodja
Računovodja

Obresti od posojil

Odgovor Napisal/-a Optimistka »

Živjo,

imamo prejeto posojilo od povezane osebe in ker nisem "strokovnjak" za izračune obresti, sem se poslužila nekega spletnega programa.

V obračun DDPO moram vpisati razliko med davčno priznanimi obrestmi in obrestmi po pogodbi in me zanima nekaj:

kaj je logično, da so po mesečnih obračunih obresti le te najprej visoke, potem pa njihova vrednost pada? Je to povezano tudi z vračili ali je pri teh obračunih čisto vseeno, ali si del posojila že poplačal?

Ko sem pred kratkim namreč naredila amortizacijski obračun, sem šele opazila svojo napako.... Očitno sem lani izračunala premajhne obresti.... :ssram:

Se opravičujem, če sem zakomplicirala vprašanje....

Hvala in LP, M.
Odgovori