terenski dodatek, dnevnica
Moderator: Mirko Zbačnik
terenski dodatek, dnevnica
Popravite me ce narobe razmisljam
Terenski dodatek - dodatek za delo na terenu
dnevnica - povracilo na sluzbenem potovanju
(ali v tem primeru v bistvu delavec na dela ?)
Oz. kje je hakeljc da podjetja ne bi
venomer obracunavala potnih nalogov ?
Terenski dodatek - dodatek za delo na terenu
dnevnica - povracilo na sluzbenem potovanju
(ali v tem primeru v bistvu delavec na dela ?)
Oz. kje je hakeljc da podjetja ne bi
venomer obracunavala potnih nalogov ?
LP, Jam
www.informatiki-on.net
www.informatiki-on.net
Ja, uredbo imam cel cas pred sabo, to ze.
Ok se nekje sem ujel razlago da je terenski dodatek
za delo, ki se ponavlja cez cas, docim dnevnice
za relativno neredne dogodke.
Pa se v primeru da na "terenu" ni zagotovljene
prehrane in nocitve je stvar enaka obracunu dnevnice.
Zaplet je v primeru zagotovljene nocitve in
nezagotovljene prehrane na terenu (zelo pogosto).
Ok se nekje sem ujel razlago da je terenski dodatek
za delo, ki se ponavlja cez cas, docim dnevnice
za relativno neredne dogodke.
Pa se v primeru da na "terenu" ni zagotovljene
prehrane in nocitve je stvar enaka obracunu dnevnice.
Zaplet je v primeru zagotovljene nocitve in
nezagotovljene prehrane na terenu (zelo pogosto).
A sprašujete za konkreten primer ali na splošno.
Če ima prehrano in prenočište, je 3,13.
Če nima prehran, pa zraven še dnevnica, ker je to nadomestilo za prehrano.
Vsaj tako bi si jaz razlagal.
Če ima prehrano in prenočište, je 3,13.
Če nima prehran, pa zraven še dnevnica, ker je to nadomestilo za prehrano.
Vsaj tako bi si jaz razlagal.
LP, Jam
www.informatiki-on.net
www.informatiki-on.net
Ja lahko bi bila dnevnica, a tu me malo
moti omejitev, da je dnevnica ponavadi
namenjena službeni poti (nerednemu delu),
dočim terenski dodatek (rednim potem).
In bi lahko razmišljal tudi tako da bi
se delavcu povrnilo dnevno malico (ter
"malični" dodatek za morebitne nadure) in terenski
dodatek.
Za zdaj razumem to kot stvar subjektivne presoje.
moti omejitev, da je dnevnica ponavadi
namenjena službeni poti (nerednemu delu),
dočim terenski dodatek (rednim potem).
In bi lahko razmišljal tudi tako da bi
se delavcu povrnilo dnevno malico (ter
"malični" dodatek za morebitne nadure) in terenski
dodatek.
Za zdaj razumem to kot stvar subjektivne presoje.
-
zlata ribica
- Računovodski vajenec

Terenski dodatek se izplačuje delavcu, ki najmanj dva dni zaporedoma dela in prenočuje izven kraja svojega običajnega prebivališča in izven kraja sedeža delodajalca.
Mi imamo pa probleme z monterji, ki delajo po Sloveniji in zaradi vsakodnevnega vračanja domov niso upravičeni do dnevnice ampak le do tiste dodatne malice.
Nekateri se zelo razburjajo, saj mnogokrat porabijo 2 uri da pridejo tja, 10 ur delajo, pa spet 2 uri nazaj; dobijo pa malico, saj se vožnja ne šteje v delovni čas.
Kako rešujete podobne probleme.
Mi imamo pa probleme z monterji, ki delajo po Sloveniji in zaradi vsakodnevnega vračanja domov niso upravičeni do dnevnice ampak le do tiste dodatne malice.
Nekateri se zelo razburjajo, saj mnogokrat porabijo 2 uri da pridejo tja, 10 ur delajo, pa spet 2 uri nazaj; dobijo pa malico, saj se vožnja ne šteje v delovni čas.
Kako rešujete podobne probleme.
slava
-
zlata ribica
- Računovodski vajenec

Pri nas proizvodnja poteka neprekinjeno, tako imamo delavce, ki so večinoma v proizvodnji in dve montažni skupini, ki sta na terenu 90 % delovnega časa in le občasno pomagata v proizvodnji.
Sedaj pa poglejte nelogičen primer: zaradi bolezni monterja je bil na montažo poslan delavec iz proizvodnje, ki je na montaži npr. 3 do 5 krat na leto. Torej ima ta delavec pravico do dnevnice, saj narava njegovega dela ni takšna, da bi delal na terenu in se pretežno vračal domov; ostali štirje pa samo dodatno malico.
Sedaj pa poglejte nelogičen primer: zaradi bolezni monterja je bil na montažo poslan delavec iz proizvodnje, ki je na montaži npr. 3 do 5 krat na leto. Torej ima ta delavec pravico do dnevnice, saj narava njegovega dela ni takšna, da bi delal na terenu in se pretežno vračal domov; ostali štirje pa samo dodatno malico.
slava
Naročena sem na mesečnik plače in kadri in v eni izmed številk je bilo postavljeno podobno vprašanje. Nanj je odgovorila mag. Slavi Pirš:
Če je narava dela takšna, da se v pretežni meri opravlja izven sedeža delodajalca in se delo opravlja s LS, delavec pa se vsak dan vrača v kraj, kjer prebiva, mu pripada malica oz. povračilo stroškov za prehrano...
Delavec je čupravičen do povračila prevoza na delo in z dela. Upošteva se razdalja med krajem bivanja in delovnim mestom, kar je razvidno iz pogodbe o zaposlitvi.
In še en odgovor:
Delavcu se priznajo in plačajo dejansko opravljene delovne ure. To je minimalni standard, ki izhaja iz kolektivnih pogodb. Nobena kolektivnja pogodba dejavnosti ne predvideva, da se čas, ki ga je delavec potreboval za prevoz, šteje kot delovni čas. Zato tudi ni predvideno plačilo delovnega časa.
Glede na to, da imajo monterji v pogodbi zapisano delo na terenu, pomeni, da je njihovo delovno mesto pač kraj kjer montirajo in tja se morajo pripeljati ravno tako kot tisti, ki živijo v MB in delajo v LJ.
Če je narava dela takšna, da se v pretežni meri opravlja izven sedeža delodajalca in se delo opravlja s LS, delavec pa se vsak dan vrača v kraj, kjer prebiva, mu pripada malica oz. povračilo stroškov za prehrano...
Delavec je čupravičen do povračila prevoza na delo in z dela. Upošteva se razdalja med krajem bivanja in delovnim mestom, kar je razvidno iz pogodbe o zaposlitvi.
In še en odgovor:
Delavcu se priznajo in plačajo dejansko opravljene delovne ure. To je minimalni standard, ki izhaja iz kolektivnih pogodb. Nobena kolektivnja pogodba dejavnosti ne predvideva, da se čas, ki ga je delavec potreboval za prevoz, šteje kot delovni čas. Zato tudi ni predvideno plačilo delovnega časa.
Glede na to, da imajo monterji v pogodbi zapisano delo na terenu, pomeni, da je njihovo delovno mesto pač kraj kjer montirajo in tja se morajo pripeljati ravno tako kot tisti, ki živijo v MB in delajo v LJ.
slava