Osebno dopolnilno delo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
djbrni
Novinec
Novinec

Osebno dopolnilno delo

Odgovor Napisal/-a djbrni »

Pozdravljeni, konec decembra 2006 sem se vpisal v register na UE za osebno dopolnilno delo kjer pa od referentov nisem dobil kar nekaj odgovorov na moja konkretna vprašanja zato sem v mali zagati, ne vem kako napisati račun za osebno dopolnilno delo!
Par ljudi mi je reklo, da nisem davčni zavezanec, vendar je potrebno vseno vsake tri mesece poslati na durs spisek izdanih računov ločeno glede na izdane račune za fizične osebe in podjetja (na dursu sem prebral vso dokumentacijo).
V bistvu ne vem ali moram na računu prikazati 20% DDV na moje opravljene storitve oziroma ali je res da mi ni treba pisati na računu davka?? oz mi ga ni potrebno odvajati?

Zanima me ali moram napisati na račun za
1. fizične osebe
moja ura * cena/h = eur ter zraven prikazati koliko 20% davka je v ceni ali ne
2. podjetja
moja ura * cena/h = eur ter zraven prikazati koliko 20% davka je v ceni ali ne
Če mi ni potrebno pisati 20% davka, ali pod račun napišem da davek ni
obračunan, ker je osebno dopolnilno delo

Potem me pa še zanima nekaj, v dokumentaciji za osebna dopolnilna dela mi piše da se plačuje 25% davka od osebnih prejemkov, ter da lahko odštejem od davka 10% normiranih stroškov (torej imam bruto znesek = račun, ki ga izdam, odštejem stroške prevoza do 10% bruto zneska??- predvidevam, da bom moram ta znesek pisati pri dohodnini. Torej ko bom vsake tri mesece izdal listek za durs, katere račune sem izdal da mi bodo pač povedali koliko bom moral davka (25%) plačati oz upoštevati. Vendar imajo spet tukaj napisano, če delam za fizične osebe, da mi potem bodo poslali koliko je odmerjen davek,
za podjetja pa, da je ta davek od osebnih prejemov dolžan plačati izplačevalec?? Kaj to v bistvu pomeni, da bo potem zasebnik meni davek plačeval?? Rad bi vedel ali prav razmišljam??
Trenutno sem nezaposlena oseba ter 100% invalid, kateremu ni bilo potrebno do sedaj plačevati davka pri zaposlitvi (oziroma sem imel celotni znesek davka pri dohodnini povrnjen, če se je delodajalec zmotil ter mi trgel med letom). Zanima me ali potem moram vseeno plačevati 25% davek ali bi moral dursu priložiti pri 3 mesečnem izpisku izdanih računov potrdilo o tem, da sem 100% invalid??
Zanime me še, če me moja partnerica lahko uveljavlja pri svoji dohodnini kot vzdrževano osebo, ker imam sedaj odprto osebno dopolnilna delo
V naprej se zahvaljujem za kakšen koli odgovor :svprasaj:
Odgovori