Samostojni podjetnik (bolj samozaposleni kot podjetnik) sem že od leta 1994 in do lanskega leta sem vodil poslovne kjige po sistemu enostavnega knjigovodstva. Zaradi rahlega zmanjšanja obsega poslovanja predvsem, kar se stroškov tiče sem se odločil, da bom letos delal na podlagi "normiranih odhodkov" po stopnji 25%. Potrdilo od Durs-a že imam. Problem je pa naslednji: kot prej 12 let sem tudi letos lepo izdajal račune in včeraj šel malo pogledati, kako se sedaj plačuje davek od dohodkov
Boste rekli pa bi prej vprašal, saj bi, če mi ne bi bilo jasno. Ampak niti v sanjah si nisem mislil, da se z normiranjem kaj spremeni - enostavno se seštejejo dohodki, odštejejo odhodki,(25%) plača davek, izpolni obrazec in na DURS. Res ne vem kaj imajo firme pri tem, če imam jaz normirane odhodke! Tako sem razmišljal in logično mi je bilo.
Sedaj vprašujem:
1. je res to, kar sem zgoraj opisal ali obstaja možnost. da sam obračunam davek in pošiljam obrazce na durs. (delam izključno s pravnimi osebami).
2. kaj z računi, ki so letos že izdani in plačani - brez obračuna in plačila davka.
3. ali se še lahko premislim in delam po sistemu enostavnega knjigovodstva.
l.p.