začeti kot s.p. ali d.n.o.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sladki nasmeh
Novinec
Novinec
Kraj: zagorje

začeti kot s.p. ali d.n.o.

Odgovor Napisal/-a sladki nasmeh »

Pozdravljeni!
Dva moja prijatelja želita začeti na svoje in sicer z dejavnostjo zaključna dela v gredbeništvu. Delala bosta skupaj. Predvidevata, da na začetku še ne bo velikega zaslužka ampak vsak začetek je težak. Zanima me ali je bolje, da začneta kot vsak svoj s.p. ali naj raje odpreta d.n.o. (d.o.o. odpade zaradi začetnega kapitala). Predvidevam, da bosta kot s.p. težko določila enak zaslužek za oba in je iz tega vidika boljša d.n.o. Najbrž pa je potrebno pri d.n.o. vsak mesec obvezno izplačevati bruto plačo in najbrž ne plačuješ le prispevke kot pri s.p. in kaj se zgodi v primeru, da nimaš dovolj prihodkov za izplačilo.

Jaz se bolj nagibam za s.p., vsaj na začetku, ker tudi malo poznam te zadeve, poslovanje gospodarske družbe pa mi je tuje.

Onadva pa pravita, da bo tako manj stroškov z računovodjem, (pri s.p. vsak zase), in da plačuješ nižje prispevke.

Če mi kdo odgovori, se mu že vnaprej zahvaljujem.
Irena
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Tudi v d.n.o lahko plačuješ samo prispevke, neto plačo pa se vodi kot obveznost do zaposlenega in se izplača ko je dovolj denarja. Po drugi strani pa ni potrebno nikogar zaposliti, da lahko deluje. Pri s.p. pa je potrebno plačevati prispevke. Stroški otvoritve so pri d.n.o. višji kot pri s.p. (pa še postopek je daljši).
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

S.p. je veliko bollje...pa še samostojna sta vsak zase, če se jima skupno sodelovanje kakorkoli izjalovi.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
palagruza1
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a palagruza1 »

Ali mi kdo lahko odgovori ali posreduje vsaj link do naslednje podrobne informacije:
Kakšna je bistvena razlika v poslovanju, predvsem glede mesečnih obveznosti do zaposlenih (sebe), stroškov vodenja financ oz. računovostva,... med s.p. in d.n.o.?
Z drugimi besedami: imam d.n.o. že precej let, je v mirovanju.
V kratkem nameravam začeti na 'svoje', pa me zanima, ali je bolje in enostavneje in ceneje, če odprem s.p. in se samozaposlim ali reaktiviram d.n.o.?
Odgovori