Zastaranje terjatve - absolutni zastaralni rok

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mfmf
Novinec
Novinec

Zastaranje terjatve - absolutni zastaralni rok

Odgovor Napisal/-a mfmf »

Prosim pomagajte mi svetovati pri naslednjem primeru.
Moj oče je imel s.p.. Nekemu podjetju je bil dolžan znesek 47000sit. Ta znesek je zapadel v plačilo dne 20.1.97. Ker ta znesek ni bil plačan so vložili predlog za izvršbo, ki postane pravnomočna dne 25.7.1997. Leta 1998 oče umre in tako podedujem tudi ta dolg, potem se izvršba prekine pa ponovno nadaljuje proti meni, kot dediču. Potem se parkrat pritožim in vse to se vleče do danes.
Zanima me, če je ta dolg zastaral z dnem 20.1.2007, saj je poteklo že 10 let (absolutni zastaralni rok), če je kaj naj naredim, ali moram na zastaranje opozoriti pristojno sodišče, ki vodi postopek.
Zahvaljujem se za odgovor.
LARISA
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a LARISA »

meni je zadnjič rekel odvetnik (za podoben primer) da zastara po 20 letih, čeprav je to rekel iz glave.

lp
mfmf
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a mfmf »

Ali mi lahko rubijo moje osebne premične stvari ali samo podedovane?
LARISA
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a LARISA »

Žal, ne vem odgovora na vaše vprašanje!

lp
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Rok je bil samo za upnika. Upnik je bil dolžan v roku 5. let vložiti izvršbo, ker je to naredil, lahko upnik zoper vas nadaljuje izvršbo. Lahko seže na premičnine in nepremičnine, ki so vaša last in niso podedovane. Lahko pa seže do takšne višine, kolikor ste podedovali. Če bi npr. podedovali vrednost v višini 5.000 EUR, dolg pa je 10.000 EUR, potem bi vam lahko zasegli samo do vrednosti 5.000 EUR.

Vam pa nekaj predlagam. Dajte hitro ugovor po izteku roka zaradi obresti, saj trenutno (pa ne več dolgo) velja, da obresti ne smejo več teči ko presežejo glavnico. Mislim, da glede na to, da se izvršba vleče že deset let, so že zdavnaj presegle glavnice.

Ustavno sodišče RS je z odločbo U-I.300/04 z dne 02.03.2006 razveljavilo določilo člena 1060 Obligacijskega zakonika Ur. l. RS št. 83/01 in 32/04,v nadaljevanju OZ, v kolikor se za zamudne obresti iz obligacijskih razmerjih, nastalih pred njegovo uveljavitvijo, ki tečejo po 01.01.2002 uporablja 277 člen Zakona o obligacijskih razmerjih, čeprav so že dosegle in presegle glavnico.
Odgovori