Kako ste v l. 2006 knjižili zavarovalno premijo življenjsko zavarovanje za
direktorja - če je direktor zaposlen v firmi, firma je sklenitelj zavarovanja, plača zavarovalno premijo in je firma tudi upravičenec iz zavarovanja v primeru doživetja ali nezgode
- kot strošek
- kot dolgoročno naložbo
Hvala.
Zavarovalna premija - nujno
Moderator: Mirko Zbačnik
Preberite pojasnilo http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=1220 Zadnji odstavek nudi možnost odločanja za zavarovanja, sklenjena pred 1.1.06 (niste napisali, kdaj je bilo vaše zavarovanje sklenjeno)
OK, to pojasnilo mi je znano in z dnem 19.12.2006 je DURS spremenil to pojasnilo tako, da se uporablja za zavarovanja, sklenjena od 01.01.2007 dalje, za zavarovanja, sklenjena pred 01.01.2007 pa se davčni zavezanci lahko odločijo ....
Vendar je zraven še DURS pripisal, da moramo upoštevati določbe SRS 2006 /SRS 3/, TOČKO 3.8, da se finančna naložba pripozna kot fin. sredstvo, če je verjetno, da bodo pritekale gospodarske koristi, povezane z njo.
Jaz imam konkreten primer zavarovanja, sklenjenega pred 10-imi leti.
Zdaj se ne morem odločit:
- ali lahko za poslovno leto 2006 to pustim kot strošek /po pojasnilu DURS da/ oziroma
- ali preknjižim na dolg. finančno naložbo, na kar DURS v istem pojasnilu
opozarja
Iz plačanih zavarovalnih premij bo firma nekaj dobila in sicer:
- ali denar ob doživetju
- ali denar v primeru nezgode/smrti
Je pa posledica v davku od dohodka.
Kaj storiti?
Vendar je zraven še DURS pripisal, da moramo upoštevati določbe SRS 2006 /SRS 3/, TOČKO 3.8, da se finančna naložba pripozna kot fin. sredstvo, če je verjetno, da bodo pritekale gospodarske koristi, povezane z njo.
Jaz imam konkreten primer zavarovanja, sklenjenega pred 10-imi leti.
Zdaj se ne morem odločit:
- ali lahko za poslovno leto 2006 to pustim kot strošek /po pojasnilu DURS da/ oziroma
- ali preknjižim na dolg. finančno naložbo, na kar DURS v istem pojasnilu
opozarja
Iz plačanih zavarovalnih premij bo firma nekaj dobila in sicer:
- ali denar ob doživetju
- ali denar v primeru nezgode/smrti
Je pa posledica v davku od dohodka.
Kaj storiti?