Trgovanje z vrednostnimi papirji - kot s.p. ali d.o.o.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Regu la Tor

Trgovanje z vrednostnimi papirji - kot s.p. ali d.o.o.

Odgovor Napisal/-a Regu la Tor »

Pozdravljeni!

Rabim mnenja izkušenih in malo manj izkušenih forumašic in forumašev. :lol:

Razmišljam v smeri ustanovitve firme. Ukvarjal bi se s trgovanjem VP (večina), ostalo svetovanje in še kaj (zelo manjši del in občasno).

Kakšna pravna oblika je bolj priročna za to vrsto dejavnosti - s.p. ali d.o.o. Bolj se nagibam k sp-ju (bolj enostavno).

Torej, kot sp:

Kako z mojim zaposlovanjem? Kako je s stroški? Kaj vse gre v stroške?

Kako z obdavčitvijo dobička? Kolikšna je stopnja za davek? Ali je bolj priročno kupovati VP kot fizična oseba ali kot pravna oseba? Kaj pa posojanje denarja firmi?

Kaj vse bi moral početi kot sp (glede davkov, stroškov, računododje), da bi sp laufal?

Kot doo:
Ista vprašanja za doo.

V bistu me najprej zanima - katera pravna oblika bi bila za to najbolj primerna? Zaposlenih ne bi imel razen sebe.

Vsekakor gledam na to, da bi plačal čim manj davka državi s trgovanjem VP.
Kot fizična oseba ga plačam 20%, ampak ne morem uveljavljati stroškov.
Koliko bi ga plačal kot sp? In koliko v doo-ju? :ssirok:

Za 1x toliko. Bom se še sigurno spomnil vprašanj in jih bom podelil z vami.

Ker šele začenjam na finančnem področju (glede ustanovitve firme) so vprašanja temu (začetniško) primerna. :oops: Za tiste, ki vas žalijo takšna osnovna vprašanja - brez problemov preskočite to temo. Razumem.

Hvala vsem za odgovore. :palca:
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Najboljše da si ogledate in preberete primerjave na http://www.ozs.si/obrtnik/prispevek.asp?IDpm=-1&ID=2991
ali pa na http://www.pcmg.si/
usimoncic
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a usimoncic »

Tudi mene zanima kakšna je razlika pri obdavčitvi kapitalskih dobičkov, doseženih pri trgovanju z vrednostnimi papirji.

Če trgujem z vrednostnimi papirji kot zasebnik in sem lani kupil vrednostni papir A za X, letos ga prodal za 2X in kupil VP B za 2X, drugo leto pa bom prodal VP B za 3X, bom za letos plačal 0.2X davka in za drugo leto 0.2X davka, čeprav je moja letošnja bilanca enaka 0, drugo leto pa bom imel dejanski dobiček 2X (ob upoštevanju izgube X izpred preteklih dveh let).

Kako pa sem obdavčen, če trgujem kot s.p. ali kot d.o.o.? Lahko kot pravna oseba svoj dotedanji dobiček pri trgovanju z VP "prenesem na drugo leto" tako, da kupim nove VP, posledično pa plačam davek od celotnega dobička šele takrat, ko VP prodam in ne kupim novih VP, marveč denar nekako porabim zase (bodisi da si izplačam plačo, dobiček, ...)? Bi torej kot pravna oseba v zgoraj navedenem primeru plačal šele drugo leto 0.4X davka?
Odgovori