DDPO-zap.7.4.

Moderator: Mirko Zbačnik

uni
Super računovodja
Super računovodja

DDPO-zap.7.4.

Odgovor Napisal/-a uni »

Za nekaj os bomo uveljavljali ugodnost po 26.členu ZDDPO.
Ali v to zaporedno vpišem davčno amortizacijo v celoti-torej nabavno vrednost (od teh sredstev ), ali samo neodpisano vrednost za ta OS, ker je bila za leto 2006 amortizacija za ta OS že obračunana in vključena v odhodke,ugotovljen po računovodksih predpisih.
Lani sem dala neodpisano, sedaj pa berem v Iksu,da se vpiše davčno priznano amortizacijo.
V tem primeru bi morala v 6.29 vključiti letos poleg amortizacije za tista OS,ki so bila lani navedena pod 7.4., tudi amortizacijo od teh letošnjih nabav , ki gredo v 7.4.
Kako delate ostali?
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a 3739 »

Pri drobnem inventarju z življensko dobo nad enim letom in vrednostjo do 500€ unani tru nižnosti:1)Takšno sredstvo vnesemo med osnovna sredstva, jih amortiziramo v skladu s SRS po stopnji, ki ne presega davčne priznane AM stopnje. Znesek AM prenašamo med odhodke. Pri tem načinu sta zap. št. 6.29 in zap. št. 7.4 prazni. 2) Takšno sredstvo vnesemo med osnavna sredstva in jih AM v skladu s SRS. V davčnem obračunu pa celotno vrednost 500 € upoštevamo kot odhodek v tistem letu, ko smo ga začeli uporabljati. V prvem letu bomo razliko med nabavno vrednostjo in zneskom AM vpisali pod zap. št. 7.4-povečanje davčno priznanih odhodkov. V naslednjih letih pa bomo AM od tega sredstva vpisovali pod zap. št. 6.29-nepriznani odhodki za amortizacijo. 3)Takšno sredstvo razporedimo kot material že takoj ob nabavi (ne vnesemo ga v gegister OS) PRI TEM NAČINU STA PAP. ŠT. 6.29 IN ZAP. ŠT. 7.4 prazni, ker se material prizna v celoti kot davčno priznan strošek.
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

3739,hvala.
Saj te 3 variante so mi znane.Mene samo pri "tvoji" metodi pod 2)zanima, ali vnesemo pod 7.4.: A)celo nabavno vrednost, ker je cel znesek davčno priznana amortizacija(kot piše v Iksu 1-2,str.258) ali B) samo razliko med nabavno vrednostjo in amortizacijo za 2006, ki je že vključena med odhodek v zap. 5-tako sem lani naredila jaz, sedaj me pa to Iksu moti in nisem sigurna ,ali delam prav.???
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Kaj menite,kaj je prav?
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Lani (za 2005) so na Glavnem uradu DURS (oddelek za DDPO) dali pojasnilo, da mora biti 6.29 prazna, češ da bo AM šele v naslednjih letih, čeprav je bila seveda že v 2005 in naj bi šlo na 7.4 samo razlika. (Kar je bila seveda neumnost, samo priznali jo niso.) Namreč - za povsem identičen potek (samo zap.št. so druge) pri s.p. pa so dali (na oddelku za dohodnino - za davek od dejavnosti ) pravilno pojasnilo : Na 7 v celoti, na 6 obrač. AM. - Leva roka ne ve, kaj dela desna!!
Kako so se pa letos odločili (za DDPO), pa ne vem, ker letos na rabim (nimam novih olajšav). Prašaj na Glavni urad!
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Slovan,kaj meniš ti?Tvoje razlage so običajno na ravni mojega razmišljanja, samo včasih se ne spomnim vsega, ali rabim potrditev svojega mnenja.Kateri znesek vpišeš 7.4-nabavno vrednost ali zmanjšano za amortizacijo leta 2006-torej neodpisano?
starči
Super računovodja
Super računovodja

Predpis (metod.) pri 7.4 govori o nabavni vrednosti in pri 6.29 o obrač. AM. Torej se izkazuje po bruto principu in ne po neto - (na 7.4 samo razlika). Je pa res, da je DURS oblast in si lahko privošči svoje razlage, ki jih niti ne utemelji.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Včasih je potrebno dovolj pozorno prebrati obrazec in zakon:
- zaporedni 6.29 in 7.4 sta kombinaciji, in sicer:
zap. 6.29: Nepriznani odhodki za amortizacijo OOS, katerih nabavna vrednost je bila PREDHODNO ODPISANA IN DAVČNO PRIZNANA (izločimo vso poslovno amortizacijo za leto 2006 za tisto OOS, za katerega smo se odločili, da ga bomo vključili v celotni davčni odpis-kot celotno nabavno vrednost takoj ko ga damo v uporabo);
zap. 7.4.: Povečanje odhodkov za ODPIS CELOTNE NABAVNE vrednosti za opredmetena osnovna sredstva.

In v naslednjih letih bo za konkretno osnovno sredstvo izpolnjena samo zap.. 6.29: izvzeti bo potrebno poslovno amortizacijo, ker je bila davčno priznana že celotna vrednost.

In ne pozabite na odložene davke!

LP
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Slovan,hvala.Vidim ,da si "na položaju" tudi izven delovnega časa-uradnega.
Saj jaz sem ta obrazec in metodologijo natančno prebrala,tudi kar citiraš ti, samo med vrsticami jaz ne uspem razbrati pravilne razlage,ti pa očitno jo.
Zato te lepo prosim, če mi razložiš malo po domače,oz.na mojem primeru,ker ne vem ,kaj naj zavedem pod 7.4.:
če dam (recimo,da gre za eno samo tako OSS) v 7.4.odpis celotne nabavne vrednosti(kot povdarjaš ti), ne pa samo neodpisano vredost,bo znesek amortizacije od prevga dne naslednjega meseca po začetku uporabe tega OSS do 31.12.06 dvakrat zajet med davčno priznanimi odhodki: enkrat v 7.4.,drugič v zap.5-med odhodki po račun.predipis.
Upam, da sem jasno napisala, kaj me teži in da mi boš lahko oz.da boš pripravljena pomagati.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Primer:
V letu 2006 smo nabavili osnovno sredstvo, nabavna vrednost je 100.000 d.e.. Stopnja amortizacije je 20%, amortizacija je (zaradi lažjega računanja naj bo za leto)= 20.000 d.e. (knjižena je 430/05).

V celotne odhodke je vključeno 20.000 d.e. amortizacije, ta je v znesku izkazanem v zaporedni 5: Odhodki, ugotovljeni po računovodskih predpisih: npr. 1,000.000 d.e.

Odločilo smo se, da v davčnem smislu "odpišemo" celotno nabavno vrednost. To bomo storili tako:

- najprej bomo izvzeli poslovno amortizacijo 20.000 d.e. ter jo vpisali v zapor. 6.29 obrazca DDPO; Celotan skupina 6 ima naziv: Popravek odhodkov na raven davčno priznanih odhodkov - zmanjšanje; dobimo: 1,000.000 - 20.000 = 980.000 d.e. davčno priznanih odhodkov

- nato pa vključimo celotno nabavno vrednost 100.000 d.e. v odhodke, v skupino 7: Popravek odhodkov na raven davčno priznanih odhodkov - povečanje, zap. 7.4: Povečanje odhodkov za odpis celotne nabavne vrednosti za opredmetena osnovna sredstva; dobimo 980.000 + 100.000 = 1,080.000 d.e. davčno priznanih odhodkov.

Pa opravite še preizkus: če ne bi obračunali amortizacije bi imeli za 980.000 d.e. odhodkov, z vključitvijo celotne nabavne vrednosti 100.000 d.e. kot davčno priznan odhodek jih imate skupno 1,080.000 d.e. (država vam je pravzaprav dodatno priznala samo 80.000= 100.000 minus 20.000 amortizacije, ki vam je v vsakem primeru priznana = 80.000 dodatnih odhodkov).

LP
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Slovan, še vedno mi ne da miru,pa sem malo pobrskala še po lanskih navodilih v Iksu(ne vem,koliko daš ti na mnjenje Zveze), kjer piše v Iks 1-2/06 str.210(za DDPO 2005!) :.."Razliko med nabavno vred.in zneskom amortizacije (ta je vključena v zaporedno 5)za leto 2005 bomo vpisali v zaporedno 7.4.,v naslednjih(!)letih pa bom o izpolnjevali zaporedno 6.29,v katero bomo vpisovali vsakoletni znesek amortizacije teh sredstve,ki botakrat seveda davčno nepriznan".
Lani sem delala po teh navodilih in imela 6.29 prazno.Enako sem nameravala letos,pa me je sedaj zmedlo-se je kaj spremenilo, kakšna tolmačenja?V letošnjem Iksu so pri opisu teh dveh zaporednih bolj skopa navodila kot lani.
Slovan,ti pa navajaš,da v 6.29 za 2006 navedeš znesek amortizacije za taka OS,nabavljena v 2006-po moje pa samo za tista, ki so bila nabavljena v 2005( pri DDPO za 2007 pa po moje za tista ,nabavljena v 2005 in 2006, pa vsako leto še za enoleto več...)
Kje si našla kakšno drugo razlago?Lepo prosim, povej!
starči
Super računovodja
Super računovodja

[quote="starči"]Lani (za 2005) so na Glavnem uradu DURS (oddelek za DDPO) dali pojasnilo, da mora biti 6.29 prazna, češ da bo AM šele v naslednjih letih, čeprav je bila seveda že v 2005 in naj bi šlo na 7.4 samo razlika. (Kar je bila seveda neumnost, samo priznali jo niso.) Namreč - za povsem identičen potek (samo zap.št. so druge) pri s.p. pa so dali (na oddelku za dohodnino - za davek od dejavnosti ) pravilno pojasnilo : Na 7 v celoti, na 6 obrač. AM. - Leva roka ne ve, kaj dela desna!!
Kako so se pa letos odločili (za DDPO), pa ne vem, ker letos na rabim (nimam novih olajšav). Prašaj na Glavni urad![/quote]

Namreč - sem dal lani vprašanje po mejlu, pa so mi odgovorili samo po telefonu, češ da velja navodilo, ki ga omenjate.
Odgovori