Moja stranka, katera ima turistično agencijo,prejema račune od drugih agencij, vendar nisem prepričana, da je račun
pravilen in ali ga kot takšnega lahko knjižim. Iz računa nikakor ne morem priti do osnove za davek in do samega davka.Na računu piše naslednje:
Zaračunavamo vam Rogaška Slatina Grand hotel Sava
1 x 1/2 standard v terminu...
znesek: 132,00 eur
zavarovanje rizika odpovedi 8,00 eur
prijavnina 0,00 eur
valentinov vikend: 32,00 eur
-----------------------------------------------------
skupaj 172,00 eur
------------------------------------------------------
provizija (lo%) 13,20 eur
-------------------------------------------------------
za plačilo 158,80 eur
V skladu z 2. odstavkom 99. člena ZDDV-1 je od storitev, opravljenih znotraj Skupnosti, obračunan davek na
dodano vrednost po stopnji 20% in je vključen v ceno. Od storitev, opravljenih izven Skupnosti, davek na dodano
vrednost ni obračunan v skladu s 1. odstavkom 99. člena ZDDV-1. V skladu z 2. odstavkom 49. ćlena ZDDV-1 je
mednarodni prevoz potnikov, razen mednarodnega cestnega prometa, oporščen plačila davka na dodano vrednost.
Zanima me ali jaz ta račun lahko sprejmem in kako naj pridem do osnove za davek + DDV da dobim znesek 158,80 eur.
Za pomoč se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!
knjiženje računa turistične agencije
Moderator: Mirko Zbačnik
Turizem je specifika glede obračuna ddv.
Ddv se obračuna od razlike v ceni.
Glej ZDDV-1
97. člen storitve potovalnih agencij in organizatorjev potovanj
98. člen davčna osnova
99. člen oproščene transakcije
100. člen odbitek in vračilo DDV
lp
Ddv se obračuna od razlike v ceni.
Glej ZDDV-1
97. člen storitve potovalnih agencij in organizatorjev potovanj
98. člen davčna osnova
99. člen oproščene transakcije
100. člen odbitek in vračilo DDV
lp
Nam et ipsa scientia potestas est. -- "Tudi samo znanje je moč." 
Provizija - DDV
Pozdravljeni!
Še vedno mi ni jasno glede računov turistične agencije in glede provizije.
1) Cvetka navaja: občajno podjetja prikažejo izračun DDV na računu ... So podjetja dolžna izkazati DDV od provizije ali ne. Prejemam namreč račune in na nekaterih je prikazan izračun DDV na nekaterih pa ne... Obstaja kakšno pisano pravilo?
2) Jasno mi je, da moram na izdanih računih prikazati DDV od provizije. S 1.1.2007 baje ne rabim na izdanih računih obračunavati DDV od provizije in stroškov prijavnine, medtem ko znotraj trga EU moram obračunavati DDV od provizije in prijavnine? To drži in v skladu s katerim členom ZDDV?
Hvala za vaše odgovore in za pomoč!
Lp
Še vedno mi ni jasno glede računov turistične agencije in glede provizije.
1) Cvetka navaja: občajno podjetja prikažejo izračun DDV na računu ... So podjetja dolžna izkazati DDV od provizije ali ne. Prejemam namreč račune in na nekaterih je prikazan izračun DDV na nekaterih pa ne... Obstaja kakšno pisano pravilo?
2) Jasno mi je, da moram na izdanih računih prikazati DDV od provizije. S 1.1.2007 baje ne rabim na izdanih računih obračunavati DDV od provizije in stroškov prijavnine, medtem ko znotraj trga EU moram obračunavati DDV od provizije in prijavnine? To drži in v skladu s katerim členom ZDDV?
Hvala za vaše odgovore in za pomoč!
Lp
Račun, ki ste ga prejeli je pravilen. Vaša stranka turistična agencija plačuje ddv od ustvarjene razlike v ceni.
Prejetemu računu je verjetno sledil izdan račun, na katerem je bil DDV ravno tako vračunan na podlagi 98 člena ZDDV-1.
Vaša stranka pa bo plačala ddv samo od razlike med izdanim in prejetim računom.
če je razlike npr. 120, je osnova za obračun 100, ddv pa 20.
Tole je zelo poenostavljeno.
Prejetemu računu je verjetno sledil izdan račun, na katerem je bil DDV ravno tako vračunan na podlagi 98 člena ZDDV-1.
Vaša stranka pa bo plačala ddv samo od razlike med izdanim in prejetim računom.
če je razlike npr. 120, je osnova za obračun 100, ddv pa 20.
Tole je zelo poenostavljeno.
Nam et ipsa scientia potestas est. -- "Tudi samo znanje je moč."