Zakaj moram vedno doplačati

Moderator: Mirko Zbačnik

naike
Računovodja
Računovodja

Zakaj moram vedno doplačati

Odgovor Napisal/-a naike »

Pozdravljeni.

Prosim za kakšen nasvet.
Delam v računovodstvu, vendar vse drugo razen plač, tako da sem malo mrzla na tem področju. Ni mi jasno zakaj moram vsako leto doplačati velik znesek dohodnine. Naša računovodkinja pravi, da ona vsak mesec pravilno po lestvici obračuna vse prispevke in akontacijo dohodnine, zato mi ni jasno kako to, da je vedno taka razlika pri dohodni. Če ne bi imela sina bi morala doplačati 174.000,00 tako pa "samo" 31.000,00. Ko sem računovodkinji predlagala naj več trže med letom, je rekla, da ne more in da mora trgati po lestvici. Meni zdaj ni prav nič jasno. Smo pa resna firma in se pravil zelo držimo.
Mi lahko kdo pomaga?
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Tukaj je obrazec za izračun plače, torej vnesete koliko imate bruto in on vam izračuna neto. Tako lehko preverite ali vam pravilno obračunajo plačo.
http://racunovodja.com/izracuni/opa_0.4/opa.asp

Druga možnost za doplačilo pa je, da imate še kakšne dodatne prihodke. Sama imam kar v redu plačo, obračunavam si jo sama :) in vsako leto dobim povrnjeno cca 15.000 do 20.000 sit, že vsaj 5 let nisem nikoli doplačala, pa nimam razen splošne olajšave nobene druge vrste oljašave.
Lp :)
tejaš
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a tejaš »

Tole tudi meni ni jasno. Če nimate drugih prihodkov, poglejte ali imate olajšavo v plač.listi za enega otroka. Meni se je enkrat pri zaposlenemu zgodilo, da ni javil delodajalcu, da se je en otrok med letom zaposlil. Seveda sem temu zaposlenemu celo leto upoštevala 2 otroka, pri napovedi za dohodnino, pa je moral doplačati.
naike
Računovodja
Računovodja

Med letom dobimo razne stimulacije, samo kaj ni to enako obračunano kot plača in ne bi smelo biti pomembno. Otroka pa 100% nimam prijavljenega med letom, sem preverila.
Če si pa izračunam po tem obrazcu mi pride za izplačilo več kot dejansko dobim. :shock:
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Ljudje! Recite hvala takim računovodkinjam, da Bajuk kreditira Vas in ne Vi njega! Na istih straneh se večina sp pritožuje ravno obratno - da morajo v naprej več plačati!
naike
Računovodja
Računovodja

Kaj mi pomaga, če imam potem občutek, da imam nek znesek plače in na koncu je dejansko manjša. In mislim, da nas večina za take stvari med letom ne varčuje in smo kar šokirani, ko vidimo tak znesek.
Sem pa pozabila napisati, da od maja meseca prejemam porodniško, samo mislim da to ni problem, ker sem gledala izpis iz službe in iz CSD in je razmerje isto.
Tako, da sem obsojena vsako leto doplačati, al kaj? Še vedno ne razumem, ker če se na koncu množi z 12 meseci, bi moralo biti isto, kot če se vsak mesec obračunava dvanajstina, al ne, ker gre že za določeno lestvico.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Starči, jaz pa se s tem ne strinjam. Le redko kdo, ki ima povprečne dohodke je vesel, ko mora doplačati, pa če je to samo 20.000,00 sit, da ne rečem 130.000,00 sit - jaz raje dajem sproti, pa imam potem mir.
tejaš
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a tejaš »

Samo pomislek !
Ker ste napisali, da dobivate še stimulacije, ali se te stimulacje izplačujejo ob plači ali med mesecem ?
Če med mesecem, je lahko keč v tem, da računovodkinja ne "vrže ven" splošne olajšave in vam jo obračuna 14x,15x,16x....
Upravičeni ste samo do 1/12 letne olajšave na mesec. ?????
naike
Računovodja
Računovodja

Res je, da stimulacij ne dobivamo ob plači, torej bi bila lahko to finta. Jo moram prav vprašati. Hvala.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Lotica! Še enkrat - samo vedeti moraš, kje si! V limit zna pa vsak rinit do konca (ne da bi vedel, kako ubijalske obresti tolče).
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Starči, naj to razloži enemu delavcu, ki ima 2 leti srednje šole ali manj? :!: Si ne predstavljam, da bi morali na koncu leta doplačati 100.000,00 sit - saj bi me linčali. Jim ne bi mogla dopovedat, da so pravzaprav na boljšem. :) lep pozdrav
starči
Super računovodja
Super računovodja

Pravim, da računovodkinja dela narobe, se izpostavlja kazni, za zahvalo jih pa še sliši. Nauk : Obračunaj večjo akontacijo, ni rizika, Bajuk je hepi, delavci so hepi, ko dobijo nekaj nazaj eno leto kasneje. Vendar en pojav, da so vsi hepi!!
Odgovori