regres in jubilejna nagrada s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
myung
Novinec
Novinec

regres in jubilejna nagrada s.p.

Odgovor Napisal/-a myung »

Ali ima s.p. pravico do obračuna regresa in jubilejne nagrade ali ne? Prosim za vaše mnenje!
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Zasebnik ima delno priznane odhodke v skladu s 57. členom Zakona o dohodnini (ZDoh-2) v višini, ki jo določi vlada in za naslednje vrste:
- stroški v zvezi s službenimi potovanji (dnevnice, prenočišče, prevoz na stlužbenem potovanju ali kilometrina);
- stroški prehrane med delom;
- stroški prevoza na delo in iz dela;
- stroški dela na terenu.
Med temi vrstami stroškov torej ni ne regresa za letni dopust in ne jubilejne nagrade (ki sta tako sestavni del zasebnikovega dohodka).

LP
myung
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a myung »

Hvala za odgovor Slovan, nekaj podobnega sem tudi pričakoval, vseeno pa mi nekaj le ne da miru. Pravico do regresa in jubilejne ima vsak zaposleni. Tudi s.p.ji smo zaposleni, sicer samozaposleni pa vendar. A nas pa mogoče to ne postavlja v drugorazredni položaj, saj smo pa vendar ja vsi davkoplačavalci. Tudi npr. direktor DURS ima pravico do stroškov v zvezi s službenimi potovanji, prehrano med delom, prevozom in delom na terenu, pa vendar sem prepričan, da on dobi regres in jubilejno, ko izpolni pogoje za to. Direktor Durs je naveden kar tako. Razumem kaj pravi zakonodaja, mene je sicer bolj zanimalo mnenje ali je to pravično ali pa vendarle ne. Še enkrat hvala in lep pozdrav
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Ko mora zasebnik upoštevati zakonodajo, ki za njega ni ugodna, ni popolnoma nič pomembno ali je pošteno ali ne. Če vam je kaj v tolažbo, potem to prav gotovo ni pošteno, ker je zasebnik pri določenih vrstah sicer davčno priznanih odhodkov (kot npr. jubilejna nagrada do zneska iz Uredbe), obravnavan drugače kot njegovi zaposleni ali drugi zaposleni.

LP
tejaš
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a tejaš »

Pred kakšnima dvema letom je tudi mene to žulilo. Pa sem klicala svetovalca na Durs. Odgovor je res bil,(kot pravi Slovan,) da je tudi to naš dohodek ter da je regres tako ali tako obdavčen z dohodnino.
To je res, ampak nimamo pa priznanega stroška in ker se posledično poveča dobiček, pademo v večji prispevni razred. :sjezen:
Zbornice pa so tiho.
Dejci
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Dejci »

Seveda, zbornicam je najbolj pomembno, da potegnejo članarino in pika!

:axe:

S.p.-ji so preveč razdrobljeni in mali, da bi jih upoštevali... :nevem:
Odgovori