višina odpravnine
Moderator: Mirko Zbačnik
-
nisem angel
- Računovodski vajenec

višina odpravnine
Zanima me, kolikšna je lahko navišja odpravnina od katere se ne plača davek in prispevki, ob pren.del.raz.iz poslovnih razlogov, če ima delavec neto plačao 1600 eur in delovne dobe 20 let od tega 9 pri sedanjem delodajalcu.

odpravnina
Tak izračun odpravnine iz poslovnih razlogov pa ne poznam,
prosim za več pojasnil, ali pa kje to lahko preberem. Me zanima, ker
sem do zdaj obračunaval drugače. Bom pa sama kmalu presežek.
Hvala.
prosim za več pojasnil, ali pa kje to lahko preberem. Me zanima, ker
sem do zdaj obračunaval drugače. Bom pa sama kmalu presežek.
Hvala.
Za devet let delovne dobe pri delodajalcu pa ste upravičeni do 1/4 osnovne plače, ki ste jo prejeli v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo, za vsako leto dela. Odpravnina je v bruto znesku. Davki in prispevki pa se plačujejo na naslednji način:
• prispevki za socialno varnost:
a) če je izplačilo do 10 x osnove iz ZDR oz. v skladu s KP dejavnosti, se prispevki ne plačajo
b) če je izplačilo višje od 10 x osnove oz. višje od zneska, ki ga določa KP dejavnosti, se prispevki plačajo od celotnega zneska
• dohodnina:
a) če je izplačilo enako minimumu iz ZDR in ne višje od 10 x plače v RS, se dohodnina ne plača
b) če je izplačilo enako minimumu iz ZDR in višje od 10 x plače RS, se dohodnina plača od razlike nad 10 x plače RS
c) če je izplačilo višje od minimuma iz ZDR in nižje od 10 x plače RS, se dohodnina plača od razlike nad minimumom iz ZDR
d) če je izplačilo višje od minimuma iz ZDR in višje od 10 x plače RS, se dohodnina plača od razlike nad 10 x plače RS
• prispevki za socialno varnost:
a) če je izplačilo do 10 x osnove iz ZDR oz. v skladu s KP dejavnosti, se prispevki ne plačajo
b) če je izplačilo višje od 10 x osnove oz. višje od zneska, ki ga določa KP dejavnosti, se prispevki plačajo od celotnega zneska
• dohodnina:
a) če je izplačilo enako minimumu iz ZDR in ne višje od 10 x plače v RS, se dohodnina ne plača
b) če je izplačilo enako minimumu iz ZDR in višje od 10 x plače RS, se dohodnina plača od razlike nad 10 x plače RS
c) če je izplačilo višje od minimuma iz ZDR in nižje od 10 x plače RS, se dohodnina plača od razlike nad minimumom iz ZDR
d) če je izplačilo višje od minimuma iz ZDR in višje od 10 x plače RS, se dohodnina plača od razlike nad 10 x plače RS