dobropis za premijo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

dobropis za premijo

Odgovor Napisal/-a marea »

Pozdravljeni,

Podjetje je lani plačalo zav. premijo za vozilo in sicer za obdobje enega leta od avgusta 06.
Letos februarja je podjetje vozilo prodalo in od zav. prejelo dobropis za vračilo preostanka premije.
Kako knjižiti takšen dobropis? Meni se zdi najbolj logično na podlagi dobropisa oblikovati terjatev na 165 in zmanjšati razmejitev na 190 ter ostalo prenesti v stroške. Ko pride nakazilo pa zapreti 165, ne vem pa če je pravilno tako.

Prosim za vaša mnenja in izkušnje kako vi to naredite.

Lp
marea
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Meni se zdi tako v redu. Lp :)
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Lotica, hvala za odgovor.
Samo zdaj pa se mi je porodilo vprašanje kako to zavesti v davčno evidenco. Na dobropisu je klavzula, da gre za oproščen promet in jasno znesek v "-".

Če knjižim kot sem zgoraj napisala se mi ne zmanjšujejo stroški, ker le te prenesem v leto 2007 samo toliko kot jih je nasatalo do prodaje vozila. Da bi se pa pokrilo z dobropisom, bi verjetno morala vse stroške prenesti v leto 2007 in jih nato na podlagi dobropisa zmanjšati, vendar se mi to nekako ne zdi pravilno.

Kaj pravite vi?

Lp
marea
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Marea,
račun je moral v celoti iti v davčne evidence, ne glede na to, ali je šel / bil knjižen v stroške ali na konto 190. Torej gre tudi dobropis v celoti v davčne evidence. V obeh primerih pa to nič ne vpliva na obdavčljiv promet. Torej, računi gredo v davčne evidence ne glede na to, ali gredo v stroške. Saj gre tudi račun za nabavljen material v knjigo prejetih računov, porabili pa ga bomo in dali v stroške morda šele čez pol leta ali več.
LP :)
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Lotica,

Verjetno sem se slabo izrazila, res je kar ste napisali, vendar ker sem v praksi šele začetnica in me zanima kako narediti, da mi bo, ko bom poknjižila ta dobropis (kot sem navedla zgoraj) na 190/165 zajel znesek v davčnih evidencah med oproščenimi nabavami v "-".
Se opravičujem za začetniška vprašanja, verjetno sem se že preveč zapletla in je rešitev čisto enostavna. Pa še petek je :)

Lp
marea
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Na to vprašanje težko odgovorim, ker je verjetno odvisno od programa. Jaz osebno vse vnašam v modul plačila, kjer se izpiše knjiga prejetih računov in ni nobenih kontov, tako da s tipom dokumenta, z datumi in šifro ddvja določim ali nekaj gre v knjigo prejetih računov in kdaj gre v knjigo prejetih računov.
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Lotica, še enkrat hvala za vašo pomoč.

Bom še malo razmislila čez vikend, če pa ima še kdo kakšen nasvet ali mnenje bom zelo hvaležna.

Lep pozdrav.
marea
Odgovori