Zanima me naslednje:
v letu 2006 je imela hčera vso leto status študenta, prejemala je družinsko pokojnino v znesku cca.650.000 SIT, nakazilo na študentsko napotnico cca.25.000 SIT in cca. 30.000 SIT izplačilo dobička iz obresti na posojilo. Drugih prihodkov ni imela. Je tudi solastnica gospodarske družbe.
Letos je prejela predizpolnjen obrezec iz DURSA, v katerem so navedeni vsi prihodki, razen dobička iz naslova obresti.
Zanima me, kako to, da je prejela predizpolnjen obrazec DURSA. Pretekla leta sem jo uveljavljala kot vzdrževanega člana in jo nameravam tudi letos. Je to smiselno, oz. kaj moram jaz navesti v svojem predizpolnjenem obrezcu DURSA, glede na to, da imam še sina srednješolca, ki prejema dužinsko pokojnino in ta ni navedena v mojem obrazcu.
Vem, da je vprešanje kompleksno in upam, da se bo našel kdo, ki ima podobno situacijo in pozna odgovore.
V naprej hvala.
dohodnina študenta
Moderator: Mirko Zbačnik
Jaz bi rekla takole. Hči je prejela predizpolnjeno davčno napoved, ker je s svojimi obdavčljivimi dohodki presegla splošno olajšavo (604.330) in je razen družinske pokojnine prejela še drugo vrsto obdavčljivega dohodka - 25.000 preko študentske napotnice (obresti se v letu 2006 ne vštevajo več v letnoo dohodninsko napoved). V primeru, da bi v preteklem letu imela le dohodke od družinske pokojnine, od katere med letom ni plačevala akontacije dohodnine in druge dohodke do zneska 19.171 SIT, prav tako ne bi prejela predizpolnjene dohodniske napovedi.
Od dohodkov od dela preko študentske organizacije in ker je imela status študenta vse leto, ji pripada posebna osebna "študentska" olajšava (za leto 2006 je ta olajšava 1,225.200), tako da je ta del dohodka v celoti pokrit z olajšavo (25.000). Omenjena olajšava se ne more "koristiti" za druge vrste dohodka. Od prejete družinske pokojnine pa ji pripada osebna olajšava v višini 14,5% odmerjene pokojnine (650.000 X 14,5% =94.250 SIT), za katero se zmanjša odmerjena dohodnina.
V primeru, da jo boste uveljavili kot vzdrževanega družinskega člana, hčera izgubi pravico do splošne olajšave, tako da je celotni znesek obdavčen. (po vseh zmanjšanjih bi po mojem izračunu plačala 9.750 SIT oziroma 40,69 EUR dohodnine). Ali vam to odgovarja ali ne, pa ugotovite v okviru družine.
Kar se sina tiče si preberite pojasnilo DURS-a (naj vas ne moti letnica pojasnila 2006) - upoštevajte ga kot vzdrževanega družinskega člana, saj se družinska pokojnina ne šteje za lastne dohodke "iz zaposlitve".
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... pokojnine/
Upam, da sem svoja razmišljanja napisala dovolj razumljivo.
LP
Od dohodkov od dela preko študentske organizacije in ker je imela status študenta vse leto, ji pripada posebna osebna "študentska" olajšava (za leto 2006 je ta olajšava 1,225.200), tako da je ta del dohodka v celoti pokrit z olajšavo (25.000). Omenjena olajšava se ne more "koristiti" za druge vrste dohodka. Od prejete družinske pokojnine pa ji pripada osebna olajšava v višini 14,5% odmerjene pokojnine (650.000 X 14,5% =94.250 SIT), za katero se zmanjša odmerjena dohodnina.
V primeru, da jo boste uveljavili kot vzdrževanega družinskega člana, hčera izgubi pravico do splošne olajšave, tako da je celotni znesek obdavčen. (po vseh zmanjšanjih bi po mojem izračunu plačala 9.750 SIT oziroma 40,69 EUR dohodnine). Ali vam to odgovarja ali ne, pa ugotovite v okviru družine.
Kar se sina tiče si preberite pojasnilo DURS-a (naj vas ne moti letnica pojasnila 2006) - upoštevajte ga kot vzdrževanega družinskega člana, saj se družinska pokojnina ne šteje za lastne dohodke "iz zaposlitve".
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... pokojnine/
Upam, da sem svoja razmišljanja napisala dovolj razumljivo.
LP