davki

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
idolenc
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

davki

Odgovor Napisal/-a idolenc »

Smo organizacija, ki smo za druge organizacije izvajamo storitve izvoza v druge države.Za izvoz je vse jasno. Kako je v primeru posredovanja pri prodaji v druge države v EU s 01.05.2004.Katere podatke za potrebe DDV moramo navesti na Računu oz. Ali morajo biti na računu podatki lastnika ali naši.
nanika
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a nanika »

Sama imam isti problem.Prosim, se mora že najti nekdo, ki to ve.
misty
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a misty »

Mislim, da o tem govori 18.c člen ZDDV. Če ima slovenski posrednik ID številko naročnika storitve (lahko je to dobavitelj ali kupec), ne obračuna DDV.
idolenc
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a idolenc »

Jasno mi je, da je storitev posredovanja obdavčena v Sloveniji, kjer je bila opravljena.Ni mi jasno, kateri podatki morajo biti na računih za prejemnika robe z ID iz druge države EU. Ali moramo posredovati dokumente(Račun,ki ga izstavi podjetje, kateremu posredujemo pri prodaji)ali svoj račun in katere klavzule na računih,kako zavedemo v knjige izdanih računov.
nanika
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a nanika »

Mene predvsem mori vprašanje, kaj mora narediti podjetje, za katerega posredujemo prodajo v tujino-to podjetje trdi, da je edina možna varianta, da nam oni izstavijo račun, kot da smo mi kupci(z ddvjem).Meni se to ne zdi pravilno, saj gre le za storitev posredovanja in ni pretoka blaga med posrednikom in proizvajalcem, ker gre blago direktno k kupcu-mi izstavimo samo račun kupcu, dobavitelju pa račun za posredovanje.
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Jaz mislim, da gre to takole: če vi izstavite račun kupcu v tujino, napišete klavzulo, dobavitelj pa vam mora zaračunati DDV (vi pa njemu za provizijo). Če pa dobavitelj račun direktno naslovi na tujega kupca, napiše klavzulo. Če vi zaračunate provizijo dobavitelju (v Sloveniji), mora biti na računu DDV, če pa jo boste kupcu (v tujino), pa ni DDV in napišete klavzulo - se šteje, da je on naročnik. Tako jaz razumem zadevo, ker pa nisem davčni svetovalec, raje še koga vprašajte. LP Alena
Odgovori