Posredovanje in ddv

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
edora
Začetnik
Začetnik

Posredovanje in ddv

Odgovor Napisal/-a edora »

Pozdravljeni!
Vprašanje sem postavila že na sorodnem forumu, pa odg.nisem dobila, zato se obračam še na vas, da me napotite, kje bi lahko prebrala, kaj o tem kar bom spodaj napisala.
In sicer. Kot trgovsko podjetje, smo v letu 2006 dobili priložnost, da za našega Italijanskega dobavitelja, raziskujemo trg v bivših jugoslovanskih državah, zato nam je dal vse pripomočke, kot so brošure, katalogi, vzorce...Pogodba je bila podpisana v januarju 2006. V njej piše, da se bo od posameznih poslov, ki se bodo realizirali v letu 2006 in naprej dobila provizija 15% od bruto prometa, vendar se bo podatek opravil po opravljeni bilanci za leto 2006 in se bo takrat upoštevalo še promet v prvih 4 mesecih leta 2007. Sedaj so mi povedali koliko mopram izstavit račun za provizijo. Vem da ta provizija ne bo obdavčena na podlagi 25.člena ZDD-1. Samo mene zanima, ali je zo zakonsko pravilno. Oz kako bi morala definirati pogodbo, da bi ne bila v prekršku? Naqj bi naredila da se promet šteje za 01.04.2006-30.04.2007 ( kar pomeni zadnjih 12 mesedcev)? Za račune za posamezni mesec, pa ne gre naredit, ker se gre za tako specifično blago, kjer stranka najprej mora sprobat, potem se naročijo večje količine v poskus in šele na to pride do realizacije posla, tako, da če mi stranko dobimo v marcu 2006, npr. se lahko realizira posel 01.2007. Prosim lepo, če mi pomagate in če vam kaj ni jasno, me kar vprašajte. Oz. če je kdo pripravljen tudi protiplačilu svetovat, naj mi tle napiše, kako naj ga kontaktiram.
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

V pogodbi definirajte, kdaj se bo storitev štela kot oprevljena: npr. provizija se prizna ko bo sklenjena pogodba s stranko, ob realizaciji posla ali ko bo stranka plačala.

Pri nas priznamo provizijo šele ko stranka plača.
slava
Odgovori