Prosim če mi lahko kdo potrdi če knjižim pravilno!!!
Vem da si kot zasebnik lahko nakazujem po mili volji (kolikor mi dopušča moj račun), vendar že od začetka evidentiram vsako nakazilo posebej zakaj je bilo nakazano. Prav tako to delam tudi z malico in kilometrino.
Knjižim ju:
485/920
Pa me vseeno zanima ali bi bilo bolj pravilno glede na to da si vse nakazujem iz računa s.p. - sam sebi, da bi knjižil
485/2857(kot ostale kratkoročne obveznosti
In po banki potem to nakazilo: 2857/1100
prosil bi za vaša bolj strokovna pojasnila!!!!
knjiženje prehrane in kilometrine
Moderator: Mirko Zbačnik
Podjetnik izkazuje obveznosti do "samega sebe" iz naslova povračil stroškov v okviru pretokov denarnih sredstev med podjetjem in lastnikovim gospodinjstvom (konto 920) oziroma v okviru podjetnikovega kapitala (skupine 90,91,92 in 93)
Med obveznostmi (R-2) se izkazujejo obveznosti do tretjih oseb: Obveznost je namreč pravno razmerje, na podlagi katerega je ena od strank upravičena zahtevati od druge določeno dajatev, storitev; kot takšna je predmet računovodskega obravnavanja. Med te sodijo tudi dolgovi - torej tisto, kar mora kdo/tretja oseba vrniti, poravnati, zlasti v denarju. Podjetnik je namreč fizična oseba, ki na trgu samostojno opravlja pridobitno dejavnost kot svojo izključno dejavnost. Torej podjetnik ne more zahtevati od samega sebe določeno dajatev, storitev, poravnavo dolga ... Četudi bi kot fizična oseba posodili denar s.p.-ju/zasebniku, to ni kreditno razmerje, kar pač ne morete skleniti posojilne pogodbe sami s seboj. Tudi ta priliv denarnih sredstev bi evidentirali preko konta 920.
In če hočete vsak pretok namensko evidentirati, ga tudi lahko na način kot ste predlagali za poravnavo obveznosti preko konta 285.
- obračun prehrane, kilometrine: 485/920
- nakazilo sredstev na osebni račun: 920/110
LP
Med obveznostmi (R-2) se izkazujejo obveznosti do tretjih oseb: Obveznost je namreč pravno razmerje, na podlagi katerega je ena od strank upravičena zahtevati od druge določeno dajatev, storitev; kot takšna je predmet računovodskega obravnavanja. Med te sodijo tudi dolgovi - torej tisto, kar mora kdo/tretja oseba vrniti, poravnati, zlasti v denarju. Podjetnik je namreč fizična oseba, ki na trgu samostojno opravlja pridobitno dejavnost kot svojo izključno dejavnost. Torej podjetnik ne more zahtevati od samega sebe določeno dajatev, storitev, poravnavo dolga ... Četudi bi kot fizična oseba posodili denar s.p.-ju/zasebniku, to ni kreditno razmerje, kar pač ne morete skleniti posojilne pogodbe sami s seboj. Tudi ta priliv denarnih sredstev bi evidentirali preko konta 920.
In če hočete vsak pretok namensko evidentirati, ga tudi lahko na način kot ste predlagali za poravnavo obveznosti preko konta 285.
- obračun prehrane, kilometrine: 485/920
- nakazilo sredstev na osebni račun: 920/110
LP