Pozdravljeni!
Davčna mi je vrnila preveč vplačano akont.davka za leto 2006 na poslovni račun. Ampak nekaj mi ni jasno, pravzaprav predvidevam kaj bi bilo. Odbili so znesek enega obroka akontacije. Ampak zakaj? Plačala sem vse obroke mesečno vključno zadnji obrok za l.06, ki je zapadel 10.01.07. Potem sem naprej plačala obrok za januar, za februar pa nič, ker sem v mesecu marcu že oddala obračun in sem videla, da bo preplačilo. 10.04.07 sem plačala novo akont.za l. 07. (upoštevala sem plačilo za mesec jan. in razdelila na ostale neplačane mesece). Zdaj pa ne vem, to kar so mi odbili upoštevam kot da je bilo plačilo za februar? Ali pokličem na davčno, čeprav nerada?
Prosim za pomoč, mogoče gospa Slovan, še vaše mnenje?
Hvala.
Vračilo preveč vplačane akont.davka
Moderator: Mirko Zbačnik
To so naredili tudi vsem našim strankam, ki so imele vračilo in so plačale naslednjo aknotacijo že manjšo. Na vprašanje zakaj tako, so nam na DURS odgovorili, da se mora obrok za januar,februar plačati v isti višini, kot je bil preteklo leto in se potem preostalih 10 obrokov pač zmanjša za sorazmerni del.
Kaj pa je tu za narediti?
Moja stranka je v letu 2005 imela zelo visoki dobiček in s tem pogojeno mesečno akontacijo za leto 2006. (mesečno cca. 15.000,00 sit)
Maja 2006 je šla na bolniško in nato avgusta na porodniško in ni delala ničesar. Dobiček za leto 2006 je tako bil samo cca 34.000,00 sit in iz tega izhaja, da je akontacija za leto 2007 samo 5.000,00 sit.
Ker se je to že v naprej vedelo tudi ni plačala obeh obrokov akontacije.
Zdaj pa so ji pri izplačilu preveč plačane akontacije zadržali ta dolg za januar in februar, čes da je to treba upoštevati kot plačana akontacija za leto 2007.
Meni se zdi, da to ni prav. Po tem takem sploh ne veš več kaj je prav in kaj ne.
Kaj bi vi naredili.
Prosim za mnenje.
lp, valerija
Moja stranka je v letu 2005 imela zelo visoki dobiček in s tem pogojeno mesečno akontacijo za leto 2006. (mesečno cca. 15.000,00 sit)
Maja 2006 je šla na bolniško in nato avgusta na porodniško in ni delala ničesar. Dobiček za leto 2006 je tako bil samo cca 34.000,00 sit in iz tega izhaja, da je akontacija za leto 2007 samo 5.000,00 sit.
Ker se je to že v naprej vedelo tudi ni plačala obeh obrokov akontacije.
Zdaj pa so ji pri izplačilu preveč plačane akontacije zadržali ta dolg za januar in februar, čes da je to treba upoštevati kot plačana akontacija za leto 2007.
Meni se zdi, da to ni prav. Po tem takem sploh ne veš več kaj je prav in kaj ne.
Kaj bi vi naredili.
Prosim za mnenje.
lp, valerija
Davčni organ je ravnal v skladu z zakonom o davčnem postopku. Predhodne akontacije je treba poravnati v znesku, ki je enak znesku akontacije dohodnine iz preteklega leta do predaje novega davčnega obračuna. To pomeni, da je bila vaša stranka dolžna plačati akontacijo za januar in februar 2007 v višini predhodne akontacije iz davčnega obračuna za leto 2006. Kolikor pa je že med letom 2006 ugotovila, da bodo predhodne akontacije, glede na rezultate poslovanja v letu 2006, manjše, bi morala zahtevati od davčnega organa spremembo višine akontacije (glej zakon o davčnem postopku/299.člen). Davčni zavezanec brez vložene zahteve in odločbe davčnega organe ne more sam zniževati (ali pa neplačevati) predhodnih akontacij.
LP
LP
Davčni organ je od preplačila odtegnil vašo davčno obveznost, ki ni bila poravnana do dneva vračila. To pa je bila akontacija za januar in februar 2007 in naprej ravnate tako, kot da bi jo sami plačali, kar pomeni, da ju upoštevajte kot plačilo za leto 2007 in sorazmerno zmanjšajte (če so nove akontacije manjše) preostale akontacije, ki zapadejo v plačilo do konca leta.
Kaznovani niste, vam pa bodo obračunali zamudne obesti za nepravočasne plačane davke.
LP
Kaznovani niste, vam pa bodo obračunali zamudne obesti za nepravočasne plačane davke.
LP