Samoprijava

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Samoprijava

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

Ali je že kdo delal samoprijavo. Jaz sem jo danes za leto 2005. Napako sem naredila v obračunu davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2005. Obračunala sem davek, ki bi ga že morala plačati kontrolorka na dursu mi je izračunala še obresti po medbančni obr.m. Sedaj me pa nekaj zanima, kaj menite vi glede tega ali mi sledijo kakšne kazni ali kaj podobnega.
L.P. Lidija
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

V kolikor samoprijavo napravite skladno s 63. členom Zakona o davčnem postopku ni sankcij.

Na podobno temo je bilo pred kratkim že odgovorjeno in odgovor je že v bazi znanja: http://racunovodja.com/bazaZnanja/index ... amoprijave .

Torej, brez skrbi - v kolikor bo doplačilo davka, se poleg davčne obveznosti poravnajo še zamudne obresti (vse je razvidno iz prispevka).

Ta "novost" je v evropi že domača, le s to razliko, da se je ponekod o tem dogovoriti celo ob obisku dvčnega inšpektorja, kar pri nas ni možno. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Mirko, majhna korekcija:

Samoprijava v primeru nepredložitve davčnega obračuna (pravne osebe) se izvaja na podlagi 55. člena Zakona o davčnem postopku. Izjema pri prekrških pa je navedena v 399. členu zakona, ki pravi: Ne glede na 1., 2. in 3. točko porvega odstavka ter drugega dostavka 397. člena in 398. člena tega zakona se za prekršek ne kaznuje zavezanec za davek, ki je plačal davek na podlagi samoprijave v skladu s 55. členom tega zakona.

63. člen omenjenega zakona se nanaša na davčno napoved (torej fizične osebe za dohodnino, dobiček iz kapitala, obresti na depozite pri bankah itd.) ter 396. člen - izjema od prekrška pri samoprijavi posameznikov.

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Najlepša hvala Slovan!
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori