Dopist ter regres

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
samsung
Novinec
Novinec

Dopist ter regres

Odgovor Napisal/-a samsung »

Imam vprašanje za katerega nisem našel 100% odgovora.

Z majem sem zamenjal delodajalca. Pri prešnjemu nisem izkoristil nobenega dneva letošnjega dopusta, pri novem pa sem ga dobil samo 14 dni, oz. sorazmerno po zakonu. Delavni staž se mi ni prekinjal in tako sem sedaj ob 10 dni dopusta. Pri novem delodajalcu imam pa pogodbo za določen čas enega leta z možnostjo podaljšanja.

Zanima me ali jo to res pravilno ali bi se mi dopust moral prenesti?

Ter ali bom pri novem delodajalcu sploh dobil regres ter kakšen mi pripada, ker pri prešnjem ga za letošnje leto nisem prej.

Hvala vsem za odgovor ter pomoč.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Najprej vam posredujem povezavo na bazo znanja, kjer so zbrani odgovori na tmo dopusta: http://racunovodja.com/bazaZnanja/index ... tle=Dopust .
Prejšnji delodajalec vam je moral dati možnost koriščenja sorazmernega dela dopusta (5/12 celotnega), oslega bi imeli pravico koristiti pri novem delodajalcu. Novi delodajalec je upošteval slednje dejstvo. prejšnji pa vam bi moral ob odhodu dati izjavo o koriščenju dopusta in izplačilu regresa. Pravica do izrabe (ne sama izraba!) vam daje tudi pravico do regresa. Pri starem ste imeli praico do sorazmernega. Pravico do regresa pridobite, ko ste neprekinjeno zaposleni dalj kot šest mesecev - predvidevam, da ste to dejansko že izpolnili pri starem - niste navedli, koliko časa ste bili zaposleni pri njem.

Ker ste delovno razmerje zamnjali pred 1. 7., vam prejšnji delodajalec kljub temu, da ste (mogoče) izpolnili pogoj 6. mesecev, ni dolžan nuditi dopusta (in regresa) v celoti. pravico do tega pridobite pri delodajalcu, pri katerem izpolnite pogoj. To pa je po ZDR sedanji delodajalec.

Vsekakor ste bili upravičeni do dopusta, v kolikor ga iz upravičenih razlogov (nemoten potek dela, izpolnitev naročila...) niste mogli koristit, bi bili upravičeni do odškodnine.

Za prenos dopusta ZDR napotuje k dogovoru med delodajalci. To je praktično nesmiselno, ker je redkokateri novi delodajalec pripravljen "kriti" malomarnost prejšnjih.

Pri noevm delodajalcu pa s 1. 7. pridobite pravico do koriščenja celotnega dopusta! Pravno je stvar jasna - pri sedanjem ste upravičeni do celotnega dopusta, praktično ste pa v nerodni situaciji. Mogoče bi vas napotil do pranika, ali bolje do inšpektorja za delo, da vam svetuje kako in kaj. Situacija je čudna. K novemu delodajalcu verjetno niste prinesli obvestila o koriščenju dopusta. Skušajte se s prejšnjim dogovoriti za odškodnino in mogoče sorazmeren del regresa.

Dejstvo, da ste zaposleni za določen čas ne igra nobene vloge pri pravici do dopusta in regresa, važen je le neprekinjen čas. Dejansko s 1. 7. izpolnite pogoj za pravico do celotnega regresa pri sedanjem delodajalcu. Prejnšnji pa vam je bil dolžan nuditi dopust, vi pa se tej pavici ne smete odreči.

Ste pa osebno v nerodni situaciji, ker ste komaj sprejeli novo službo in že se morate "boriti" za pravice po ZDR. Pokličite inšpektorat - in ne skrbite, ker to še ne pomeni prijave! Kolikor sem sam imel opravka z njimi, so dejansko racionalni! :spomezik:

P.S.: Upam, da vas nisem še bolj zmedel.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
samsung
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a samsung »

Najprej hvala za odgovor!

Se pravi jaz sem se zaposlil z 1.5.07 pri novem delodajalcu, od starega sem pa tudi prinesel potrdilo da letos nisem koristil nobenega dneva dopusta ter da mi ni izplačal regres.

Po tem kar ste mi vi napisal jaz razumem, da mi po zakonu, ker nisem prekinjal dela naj bi pripadal celotni dopust, ter izplačilo regresa v juliju, ko bom neprekinjeno delal 6 mesecev v letu.

Ali si to pravilno razlagam?

Hvala!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Seveda si pravilno razlagate, a dejansko nastopi problem pri novem delodajalcu, ki nerad plačuje nekaj, kar bi moral plačati prejšnji delodajalec. ZDR je tu res zelo "ohlapen" in težko razumljiv.

Razumna poteza nalsednjega delodajalca je, da bo hotel izplačati le sorazmeren del, ravno tako se bo prejšnji lahko izgovarjal na zakon, češ, saj je pravico izpolnil pri njemu (1. 7.).

A dejstvo je, da vam dopusta ni nutil prejšnji. Skušajte se dogovoriti vsaj o odškodnini, v kolikor ne bo prišlo do dogovora med delodajalcema. Kaj ej dejal novi delodajalec?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori