Poletni pozdravček!
Verjetno je bilo že na to temo kaj napisano, a vseeno,...
Zanima me kakšne stopnje boleznine so predpisane, in sicer, za:
01. bolezen
02.poškodba izven dela
03.poškodba pri delu (100%)
06.nega
Hkrati pa še eno vprašanje.
Zanima me, z novelo zakona za leto 2007, je tudi v veljavi pravilnik za olajšavo za vzdrževane družinske člane, kjer naj bi durs obvestili, kdo izmed strašev bo imel otroka kot vzdrževanega člana.Mi namreč še nismo obvestili durs-a, ker ne vem ali je to že za letošnje leto, in kako ravnati v primeru ko imaš določeno neto plačo, in ne bruto, ali kdo ve kaj več o tem???
Prosim za odgovor.
LP
Boleznine in vzdrŽevani druŽinski člani
Moderator: Mirko Zbačnik
-
racunalnik
- Računovodja

Nadomestila zavoda znašajo:
- 100% osnove ob zadržanosti od dela zaradi poklicne bolezni, poškodbe pri delu, presaditve živega tkiva in organov v korist druge osebe, posledic dajanja krvi ter izolacije, ki jo odredi
zdravnik;
- 90% osnove ob zadržanosti od dela zaradi bolezni;
- 80% osnove ob zadržanosti od dela zaradi poškodb izven dela, nege družinskega člana in spremstva, ki ga odredi zdravnik.
Mislim, da bi morali o družinskih članih že poročat. Vendar bo v prihodnje možno jih še dodatno prijaviti, ko se ne bi strinjal z odločbo.
Ni mi pa jasno kaj ste pisali o neto plači? Če imate tako določeno plačo je to kar problem. Čim prej spremenite na bruto sistem plač.
- 100% osnove ob zadržanosti od dela zaradi poklicne bolezni, poškodbe pri delu, presaditve živega tkiva in organov v korist druge osebe, posledic dajanja krvi ter izolacije, ki jo odredi
zdravnik;
- 90% osnove ob zadržanosti od dela zaradi bolezni;
- 80% osnove ob zadržanosti od dela zaradi poškodb izven dela, nege družinskega člana in spremstva, ki ga odredi zdravnik.
Mislim, da bi morali o družinskih članih že poročat. Vendar bo v prihodnje možno jih še dodatno prijaviti, ko se ne bi strinjal z odločbo.
Ni mi pa jasno kaj ste pisali o neto plači? Če imate tako določeno plačo je to kar problem. Čim prej spremenite na bruto sistem plač.
LP, Jam
www.informatiki-on.net
www.informatiki-on.net
Le dopolnitev odgovora jambolaje, ki se nanaša na obvestilo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane: Pravilnik je objavljen v Ur.l.RS 138/2006; obvestilo predložite glavnemu delodajalcu (ne DURSU), ki obračunava davčni odteglaj od plač in vam na ta način upošteva davčno olajšavo od dneva predložitve obvestila naprej. Če tega obvestila ne predložite glavnemu delodajalcu in na ta način ne uveljavljate olajšave med letom, boste še vedno lahko uveljavljali olajšavo v davčni napovedi. Za leto 2007 (v letu 2008) vam bo davčni organ sicer poslal informativen izračun dohodnine najkasneje do 31. maja 2008, vi pa boste morali na ta izračun ugovarjati v 15 dneh od dneva vročitve tega izračuna (glejte 267. člen Zakona o davčnem postopku in ga dopolniti z manjkajočimi podatki (uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana)
LP
LP