Plačilo računa za lansko leto in refundacija

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
NajaPro
Nov član
Nov član

Plačilo računa za lansko leto in refundacija

Odgovor Napisal/-a NajaPro »

Pozdravjeni,
upram, da mi bo kdo lahko pomagal. Na novo sem dobila delo v majhni privat firmi in med vsem drugim tudi sama vodim računovodske stvari. Imam 2 vprašanja:

- delala sem refundacijo za punco na bolniški, na plačilni listi sem opazila, da ji davek na izplačane plače (plača je cca 1200 EUR bruto) NI bilo odbit. A je to pravilno, ker gre za refuncacijo? To sedaj delam prvič in ne vem koga kaj vprašati? Kje bi lahko kaj prebrala o tem?

- lani je bil izdan račun za storitev, plačano je bilo šele letos junija (ker kot trdi stranka računa fizično ni prejela). Jaz sem stranki ponovno izpisla račun iz leta 2006 in ko so v mesecu juniju letos plačali sem jim izstavila račun še za letošnje leto (le da sem napisala, da je plačilo za storitev iz leta 2006). Sedaj me je stranka klicala, da računa ne bi smela izdati, ker so plačali za lani. Kako je s tem? Kje lahko kaj preberem o tem?

Upam, da mi bo znal kdo pomagati glede tega. Res ne vem kam naj se obrnem.

Hvala za odgovore in lep pozdrav vsem.

Naja
:szalosten: :svprasaj: :?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Res ne vidimsmisla ponovne izdaje računa v letošnjem letu za lansko leto. Pošljite le dvojnik, oziroma kopijo le-tega. Le.ta je bil izdan v lanskem letu in ste zanj ob zaključku leta izkazovali odprto terjatev, katero ste prenesli v letošnje leto. To pa ste zaprli s plačilom letos.

Če stranka računa ni prejela lansko leto, to zanjo ne bo davčno priznan strošek letošnjega leta, zanj pa bo morala popravit neprenesen dobiček preteklih let.

Glede prvega, pa bom temo premaknil v forum "plače", kjer bo več možnosti za odgovor.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Mirko Zbačnik napisal/-a:Če stranka računa ni prejela lansko leto, to zanjo ne bo davčno priznan strošek letošnjega leta, zanj pa bo morala popravit neprenesen dobiček preteklih let.
Pri kupcu gre za popravo napake (9.točka Uvoda k SRS) preko prenesenega poslovnega izida, pri davku od dohodka pravnih oseb pa upošteva 14. člen zakona. To pomeni, da vključi tudi odpravo napak med davčno priznane odhodke/prihodke v letu popravka, seveda če je strošek, ki sicer izvira iz leta 2006, že po svoji vsebini davčno priznan odhodek.

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Hvala za pojasnilo, ga Slovan. :spomezik: in dodajam Uvod.
Zanima pa me, ali je kaj važno, na kakšen način je bila napaka odkrita? Nekatere stranke iz malomarnosti enostavno "pozabijo" na manjše račujne in jih oddajo "nekoiko" pozneje. :sjezen: Tudi take stranke imamo.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

V bistvu ni pomembno kako je napaka odkrita, pomembno je, da jo odpravimo. Ker pa SRS 2006 ne poznajo več pojma odhodka/prihodka iz preteklih let, se te napake odpravljajo na gornji način. In ker takšen način odprave napak predpostavljajo računovodski standardi, se tudi v davčne namene priznavajo. Če pa bi odhodek iz preteklih let vključili v poslovni izid tekočega obdobja (kar vam standardi ne dopuščajo, razen v izjemnih primerih), vam te odhodke tudi davčni organ ne bo priznal.

Predaja knjigovodskih listin v računovodsko obravnavanje, in nato vpisovanje v poslovne knjige konkretnega poslovnega partnerja za katerega vodite poslovne knjige, je predmet pisnih navodil (priznam, da je to včasih možno le teoretično) s strani računovodskega servisa: npr. predaja listin tekočega obdobja najkasneje v 8 dneh oziroma 2Xmesečno itd... Če vpisi v poslovne knjige sledijo časovnemu zaporedju (ne po časovnem zaporedju dostavljenih listin, ampak po časovnem zaporedju bodisi izdanih bodisi prejetih listin), potem morajo biti tudi listine, ki so podlaga za knjiženje v poslovne knjige, dostavljene po časovnem zaporedju.
Pri s.p.-jih (SRS 39) je v SRS 39.16 določeno, da se poslovni dogodki knjižijo praviloma v 8 dneh od dneva, ko so listine, ki izpričujejo nastanek poslovnega dogodka, izdane oziroma prejete na mesto, kjer se vodijo poslovne knjige, najmanj pa enkrat mesečno. Torej je določeno le, da v računovodskih servisih prejete listine knjižite v 8 dneh po prejemu s strani poslovnega partnerja, ne pa tudi v katerem roku vam jih mora partner posredovati (razen če upoštevamo časovno zaporedje).

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Še enkrat hvala!
Mirko Slika
Odgovori