KnjiŽenje nabave gv

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
gzromana
Nov član
Nov član

KnjiŽenje nabave gv

Odgovor Napisal/-a gzromana »

lep pozdrav iz vročega Posavja vsem forumistom. :lol:
Potrebujem pomoč pri knjiženju in sicer:
Nabavili smo novo gasilsko vozilo.Po pogodbi smo nakazali 3x avansni znesek in prejeli avansne račune. Sedaj je investicija zaključena, vozilo je prevzeto in podjetje nam je poslalo račun. Kako poteka knjiženje od plačila avansnih računov do tega, da je gasilsko vozilo dano v uporabo.
To je moj prvi primer nabave osnovnega sredstva in naj odkrito povem, da mi spremembe v novem kontnem načrtu delajo preglavice zato mi bo pomoč zelo dobrodošla.
Bodite pridni in pridne, pa malce osvežitve si privoščite(seveda, ko bo konec delovnega dneva!) :drinkers:
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

1) Dani avans za opredmeteno osnovno sredstvo (3X)
1630 kratkoročni predujmi za opredmetena osnovna sredstva/110 denarna sredstva na računih

2) prevzem osnovnega sredstva in prejem računa ter prenos v uporabo
0200 oprema in nadomestni deli, vrednoteni po modelu nabavne vrednosti/220 Kratkoročne obveznosti do dobaviteljev v državi

3) zapiranje obveznosti
220/1630 prenos avansov

4) obračun amortizacije: - gasilsko vozilo pričnete amortizirati prvi dan naslednjega meseca potem, ko je razpoložljivo za uporabo; - letni popravek vrednosti je ugotovljen na podlagi amortizacijskih stopenj, ki jih društvo vnaprej izračuna na podlagi ocenjene dobe koristnosti; mesečni strošek amortizacije = nabavna vrednost X stopnja amortizacije/12
442 amortizacija opreme/0250 popravek vrednosti opreme zaradi amortiziranja.

Primer ne vključuje DDV-ja (kar pomeni, da sem predpostavljala, da niste zavezanec za DDV).
Lep pozdrav in na zdravje!
Odgovori