Zaprtje in odprtje novega s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
teka
Novinec
Novinec

Zaprtje in odprtje novega s.p.

Odgovor Napisal/-a teka »

Spoštovani strokovnjaki!

Na tem res zanimivem in koristnem forumu se da prebrati o odpiranjih in zapiranjih s.p., vendar mene zanima, ali je mogoče "popoldanski" s.p. odpreti samo npr. za obdobje 3 mesecev, kolikor traja nek projekt?

Ali obstajajo kakšne omejitve pri odpiranju novega s.p. nekaj časa po zaprtju prejšnjega, če se spet pojavi potreba po s.p.? Drugače rečeno, ali lahko vsako leto posameznik odpre in zapre nekaj s.p.jev?

Konkretno: od 1.9. do 1.12 bi imel odprt s.p., v tem času bi opravil za znanega naročnika (več pravnih oseb) vso projektno delo in izstavil račune. Ker se delo "na zalogo" dejansko opravlja že nekaj mesecev, bodo tudi ti kumulirani izstavljeni računi primerno višji, kar pa pomeni, da bi ob povprečnih dohodkih v nadaljevanju v letu 2008 približno aprila (kumulativa zadnjih 12 mesecev) postal zavezanec za DDV in kot tak moral ostati še dolgo časa - dodatna administracija. Nivoji prihodkov na letni ravni namreč ne presegajo meje 25.000€, zato bi za prvič poskusil z "začasnim popoldanskim" s.p. z normiranimi odhodki. Drugo leto pa bi bila z novim s.p. izplačila bolj enakomerno razporejena..

Mogoče pa obstaja kakšna možnost, da se s primerno obrazložitvijo uspem izogniti zaračunavanju DDV?

Hvala in lep pozdrav,

Andrej
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Ne razumem, zakaj takšen baubau pred DDV-jem. Kupci ti ga namreč plačajo, imajo si ga pravico odbijat (predvidevam, da so zavezanci za DDV). Nihče tukaj ni na slabšem. Res pa, da ga moraš ti plačat državi, samo zato je vendar končna cena tvojih storitve za 20 % višja. Kupec pa itaq to ne občuti, ker si DDV odbija.

Jaz bi naredila vse, da bi se izognila tem odpiranjem - zapiranjem - odpiranjem s.p.. Konec koncem moraš pri vsakem zaprtju sestaviti računovodska poročila, ki pa (glede na to, da ti jih bo verjetno sestavljal računovodja) kar nekaj staneje.

Ne vidim ekonomske računice, lahko pa sem kaj spregledala...
teka
Novinec
Novinec

Bau-bau :)

Odgovor Napisal/-a teka »

Zdravo, Bee!

Saj DDV ni kak velik bav-bav, se strinjam, sploh pri poslovanju z zavezanci. A urejanje papirjev vsaj zame naredi manj transparentno. Kot si marsikdo od vas ne želi dvostavnega vodenja knjig, čeprav nič slabega v tem.

Računovodska poročila pri meni bodo letos obsegala cca 3 račune, od katerih bo že sam naročnik poravnal obveznosti, saj bom normiranec in sploh ne "rabim" voditi knjig. Tako zaprtje torej računovodji ne bo delalo preveč sivih las, si predstavljam. In v zapiranje bi šel (upam) da samo 1x.

Razlogov je seveda več, med drugim selitev, menjava službe (pri nastopu ne bi imel rad s.p.ja), potem pa prenos domačega s.p. in doregistracija dejavnosti. Kar velika prelomnica, ki se pozna tudi v poslovanju in vodenju knjig (aktiva bo narasla na ufff, zato mi morda "grozi" celo dvostavno vodenje pri presežku limite v naslednjih obdobjih).

Vsak plus pač žal prinese tudi določene minuse.

Lep pozdrav,

Andrej
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Vidim, da ste preštudirali vse v nulo :-)

Ni straha, da vam ne bi uspelo.

S.p. pa lahko zaprete in kasneje še enkrat odprete. Pogoj so samo poravnane vse davčne obveznosti....

Srečno!
Odgovori