Nosečnost in delo na domu

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
metaraketa
Začetnik
Začetnik

Nosečnost in delo na domu

Odgovor Napisal/-a metaraketa »

Pozdravljeni.

Vsakodnevno se vozim na delovno mesto 40 km od doma v eno stran. Moj predvideni datum poroda je 22.10. in s porodniško nastopim 24.9. Vožnja pa mi predstavlja že kar precejšnje preglavice. Moje delo je tako, da bi delo lahko opravljala nemoteno tudi doma.
Po Pravilniku o varovanju zdravlja pri delu nosečnih delavk, delavk, ki so pred kratkim rodile ter doječih delavk (Ur.l. RS, št. 82/2003) bi delodajalec moral izvesti ustrezen ukrep za nosečo delavko na podlagi potrdila ginekologa. Potrdilo sem prinesla, a na njem ni izrecno zapisano, da mi vožnja dela preglavice.
Mi delodajalec mora omogočiti delo na domu in ali je potrebno, da se sklene nova pogodba o zaposlitvi za ta čas, da lahko delam na domu?

Še to: če grem na bolniško, bom dobivala 90% nadomestilo, kajne?

Hvala za odgovore.
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

No, seveda se delodajalec izmika. Vendar lahko greste ponovno ginekologu in ga zaprosite, da napiše bolj specifično. Vsekakor pa se vaš ginekolog odloči da je nosečnost rizična in boste cel mesec doma ne da bi delali. Poizkusite se zmeniti z delodajalcem, to je ponavadi najboljše za obe strani, tudi za v prihodnje. Vendar vam pa vedno stanejo še drugi izhodi.
Odgovori