menza

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
maričkav
Novinec
Novinec

menza

Odgovor Napisal/-a maričkav »

Smo podjetje, ki se ukvarja pretežno s trgovinsko dejavnostjo. V kratkem pa naj bi odprli menzo, v kateri bi prodajali sendviče, pijačo, slano pecivo, čokoladice ipd.
Pripravljali pa naj bi tudi kavo, razne tople napitke in pa tudi hot-doge in kasneje mogoče tudi hamburgerje.
Zanima me, kako moram voditi knjige za menzo; če bi prodajali samo prvi sklop živil, bi zaloge vodila na 663 in 633 (ker imamo tudi lastne proizvode), evidence pa bi vodila kot za trgovinsko dejavnost. Ker pa gre zdaj tudi za pripravo toplih napitkov in hitre hrane, se mi zdi pa bolj prav, da bi vodili evidence za gostinsko dejavnost...posledično vse na kto 310.

Hkrati pa mi gostinska dejavnost prinese tudi spremembo v zaračunavanju DDV. In nastane ponovna težava; če prodam recimo 0,5 l ledeni čaj skupaj s sendvičem v "meniju", zaračunam 8,5 % DDV, če pa kupec kupi samo ledeni čaj, pa ga zaračunam z 20 % DDV?

Malice-menije bomo prodajali tudi na študentske/dijaške bone za malico. Ali potem izstavim račun ali zahtevek za plačilo? Nekje sem namreč prebrala, da se za bone za malico ne izstavlja računov (ker se izdajateljem bonov ne sme zaračunavati DDV-ja) ampak se izstavijo zahtevki za plačilo.

Se opravičujem za raztrešena in obsežna vprašanja in se vnaprej zahvaljujem za vsak odgovor.

Lp, Marička
Odgovori