Nadura

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sonce4
Nov član
Nov član
Kraj: LJUBLJANA

Nadura

Odgovor Napisal/-a sonce4 »

Pozdravljeni!
Zanima me ali se lahko delavcu izplača več kot 20 nadur v mesecu, saj jih je dejansko opravil in se je s tem tudi strinjal. V letu ne bomo izplačali več kot 180 nadur.

Hvala za odgovore in lepo se imejte!
bučka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a bučka »

V zakonu o delovenem razmerju je določena meja 20 nadur. Nekateri obračunajo tudi več nadur z razlago, da gre za sezonsko delo (če je to iz posla razvidno). Če se želite zaščititi, vam predlagam, da mu raje višek nadur nakažete kakšen drug mesec, da ne prekoračite dovoljeno mejo.

Lep pozdrav
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Jaz se pa bolj nagibam k mnenju, da ni problematično samo izplačilo prevelikega števila ur v določenem mesecu. Navsezadnje gre lahko za združeno izplačilo nadur več obdobji. ZDR omejuje delo nadur, ne pa izplačila. Če bi se to dogajalo tudi vnaprej, bi bilo mogoče uvesti prerazporeditev ur. K nezakonitim potem ne bi napeljeval (nekateri le prikažejo delo v drugem obdobju, ali plačajo kako drugače... ). Dokler gre vse brez zapletov (berite: nesreč) je vse lepo in prav. Lahko pa se v izjemnih primerih poslužite tudi 144. člena ZDR - a res le v nujnih pimerh.

P.S.: Č gre za družinsko podjetje, članov duržine, zapolsenih v podjetju, nič ne omejuje k opravljenim večjim uram. Nekaj novosti mislim da prihaja z novim ZDR, a še nisem točno seznanjen, koliko ur je s privolitvijo predvidenih. Skrbi me prostovoljna "privolitev" pri manjših delodajalcih. Upam, da je večina razumnih.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Je pa tudi res, da se višek ur (nad "dovoljenimi") ne šteje v pokojninsko osnovo (na obrazcu M4), kar pomeni, da to, kar za to, kar več delate, ne boste prejeli višje pokojnine...
sonce4
Nov član
Nov član
Kraj: LJUBLJANA

Odgovor Napisal/-a sonce4 »

Hvala za odgovore!
Vendar mi še vedno ni čisto jasno, ko berem 143 čl. ZDR:

'Nadurno delo lahko traja največ osem ur na teden, največ 20 ur na mesec in največ 180 ur na leto. Delovni dan lahko traja največ deset ur. Dnevna, tedenska in mesečna časovna omejitev se lahko upošteva kot povprečna omejitev v obdobju, določenem z zakonom ali kolektivno pogodbo, in ne sme biti daljše od šestih mesecev.'

Predvsem zadnji stavek mi ni jasen. Kaj pomeni 'povprečna omejitev v obdobju, ki ne sme biti daljše od šestih mesecev'.
Da lahko delavec opravi več kot 20 nadur mesečno, pod pogojem da v obdobju 6 mesecev ne preseže 120 nadur??? Ali si napačno razlagam...

lp
alijana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a alijana »

Še jaz se bom vključila v debato. Kaj pa plačilo nadur. KOliko je zakonsko predpisano, kaj če v kolektivni pogodbi dejavnosti ni posebej predpisano, da bi se morala nadura plačevati po npr.: 150% glede redno uro. Kako plačujete? Je dovoljeno narediti pravilnik, v katerem se zapiše, da se nadura za x plača po 105 %(redne ure), za y po 107%, w po 110%? Nujno iščem te rešitve. Želim zadostiti zakonu. Prosim za pomoč in lep pozdrav vsem.
Alijana
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Krovni zakon je ZDR, splošne, nato panožne in podjetniške kolektivne pogodbe. Vsaka lahko le izboljšuje zadeve. Splošne ni več, ostale pa so ali pa so odpovedane. Če kaj ni navedeno v podjetniški, je lahko v panožni, če ni nikje, je v ZDR.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori