Lepo pozdravljeni!
Na svoji računalniški strojni opremi smo naročili dela (programiranje), to plačali in knjižili kot strošek.
Ob zadnjem obisku davčnega inšpektorja pa nas je le-ta šokiral. ker je ta dela "prekvalificiral" v povečanje vrednosti osnovnega sredstva.
Posledice so potem očitne: med stroške si potem lahko damo pol manj (ob 50% amortizaciji) - posledično se poveča dobiček podjetja, na kar moramo plačati dodatne davke.
Ker smo storitveno podjetje in najemamo dosti s.p.jev oz. podizvajalcev obstaja možnost, da nam te fakture kar prekvalificirajo - posledično potem plačujemo višje davke.
V tem konkretnem primeru smo se pripravljali na sezonsko prodajno akcijo, oz. na naročilo večjega odjemalca in smo morali narediti prilagoditve oz. smo naročili programerska dela, da se to naredi.
Prebral sem računovodske standarde, a bi rad kljub temu vprašal:
Imate lastno strojno opremo (ki se vodi kot OS), naročite storitev, kdaj se to knjiži kot povečanje vrednosti OS in kdaj kot strošek? Kaj je tisti razmejitveni faktor?
Zame je namreč nesprejemljivo, npr., govorim hipotetično, pridobimo posel vreden 1000 EUR, od tega za 300 EUR strojne opreme (kjer lahko damo samo v stroške 150 EUR, ter 500 EUR storitev).
Dobili smo posel vreden 1000 EUR, na vhodu pa imamo 650 EUR stroškov - 150 EUR se bo štelo med stroške drugo leto), razlika je 350 EUR - na kar bi plačali davek od dobička.
Po davčnem inšpektorju pa imamo OS, "vredno" 800 EUR, za kar si lahko damo med stroške 400 EUR, razlika je 600 EUR - to pa je inšpektorjev pogled.
Za strojno opremo še razumem amortizacijo - strojna oprema se lahko porabi še za kaj drugega (pustimo ob strani dejstvo, da bo porabljena samo za ta projekt), ampak storitev drugo leto nimam priložnosti "amortizirati" na kom koli drugem.
Prosim za mnenja!
Davčni pregledi in interpretacije poslovnih dogodkov...
Moderator: Mirko Zbačnik
-
turbo_polka_bejba
- Novinec

Tudi mi smo imeli davčni pregled, kjer so ugotovili, da stroške izobraževanja za novi rač. program spadajo na NDS in so nam jih izločili iz davčno priznanih odhodkov. Sklicujejo se na SRS 2.17. Naše podjetje novega programa nima na NDS, saj dobivamo mesečne račune za najemnino tega programa. In če jih prav razumem, bi morala dati stroške izobraževanja na NDS, NDS samega pa sploh nimam?!?!?
Lp.
Lp.
Življenje se ne meri s številom vdihov, temveč s trenutki, ki dih vzamejo.
Ja, v korist vseh, ki še pridejo na vrsto bi bilo dobro, če bi se pritožili.
Prvič, ker boste na sodišču uspeli. Drugič, ker je takšno davčno prakso potrebno prekiniti, saj je skregana z vsako logiko - tudi računovodsko!
To me spominja na zadevo, ko je davčni inšpektor hotel odvetniku izločiti določene stroške storitev, ker jih ni vodil v "zalogah", saj primeri še niso bili na sodišču končani. Odvetnik se je obrnil na zasebno davčno svetovalko po pomoč in pametna ženska je svetovala, naj mu da inšpektor še pisne kriterije, po katerih naj knjiži storitve v zaloge. Ni bilo potrebno iti na sodišče, si je inšpektor prej premislil, da je brcnil v temo.
Prvič, ker boste na sodišču uspeli. Drugič, ker je takšno davčno prakso potrebno prekiniti, saj je skregana z vsako logiko - tudi računovodsko!
To me spominja na zadevo, ko je davčni inšpektor hotel odvetniku izločiti določene stroške storitev, ker jih ni vodil v "zalogah", saj primeri še niso bili na sodišču končani. Odvetnik se je obrnil na zasebno davčno svetovalko po pomoč in pametna ženska je svetovala, naj mu da inšpektor še pisne kriterije, po katerih naj knjiži storitve v zaloge. Ni bilo potrebno iti na sodišče, si je inšpektor prej premislil, da je brcnil v temo.
Mi pa ne date spati ....
Jaz imam sledeč primer:
- imamo kupljene računalnike in tudi programe /knjiženo na OS in neopredm. OS/.
"Lastnikom programov" plačamo:
- 1x letno račun za nadgradnje, da potem čez leto dobivamo nadgradnje in posodobitve programov /gre za posodobitve skladno zakonskim spremembam - spremembe REK in splošne izboljšave programov /
- mesečni pavšal po pogodbi za vzdrževanje, da se imaš kam obrnit, ko ti zadeve "zaštekajo", ker nimamo zaposlenega lastnega računalničarja
Sem pa lani govorila z eno svetovalko glede knjiženja računa za nadgradnje, mi je rekla v razred 4, prav tako dajem mesečne pavšale po vzdrževalni pogodbi v razred 4.
Bi pa rada videla vaše komentarje, mislim, da ima več firm tako.
Jaz imam sledeč primer:
- imamo kupljene računalnike in tudi programe /knjiženo na OS in neopredm. OS/.
"Lastnikom programov" plačamo:
- 1x letno račun za nadgradnje, da potem čez leto dobivamo nadgradnje in posodobitve programov /gre za posodobitve skladno zakonskim spremembam - spremembe REK in splošne izboljšave programov /
- mesečni pavšal po pogodbi za vzdrževanje, da se imaš kam obrnit, ko ti zadeve "zaštekajo", ker nimamo zaposlenega lastnega računalničarja
Sem pa lani govorila z eno svetovalko glede knjiženja računa za nadgradnje, mi je rekla v razred 4, prav tako dajem mesečne pavšale po vzdrževalni pogodbi v razred 4.
Bi pa rada videla vaše komentarje, mislim, da ima več firm tako.
Pozdrav, tudi pri nas imamo računalniške programe kupljene, so med neopr. OS, mesečni računi za vzdrževanje, razna dodatna dela-da stvar funkcionira, nadgradnje,.. skratka vse damo v razred 4 - v stroške. Niti nisem razmišljala do sedaj, ko vidim debato na forumu, da bi to bilo kot povečanje OS. Dajte še drugi komentarje, prosim. Lp,
Alijana
Nadgradnjo v večjem znesku (cca 4.000 eur) smo dali na OS, prav tako dokupljene licence; mesečne stroške vzdrževanja pa knjižim na 4.
Menim, da je to pravilno - saj večinoma ni nujno potrebno imeti vzdrževalne pogodbe - ampak pač plačuješ njihove storitve po potrebi. Vzdrževalna pogodba nam le nudi določene ugodnosti (nižjo ceno ure, odzivni čas ...)
Menim, da je to pravilno - saj večinoma ni nujno potrebno imeti vzdrževalne pogodbe - ampak pač plačuješ njihove storitve po potrebi. Vzdrževalna pogodba nam le nudi določene ugodnosti (nižjo ceno ure, odzivni čas ...)
slava
Jaz bi zagovarjala zadevo takole:
kupiš račun. program, npr. modul glavna knjiga s saldakonti, blagajna, obrač. plač - gre na neopredm. OS. Letna nadgradnja, da stvar funkcionira /kot bi naredil "servis na avtomobilu"/ je po mojem strošek, prav tako mesečni računu za vzdrževanje.
Če pa bi DOKUPILI ŠE MODUL ZA OBRAČUN PROIZVODNJE - OK, to pa je neopredmeteno OS.
Jaz bi se takole branila, dajte še predloge.
kupiš račun. program, npr. modul glavna knjiga s saldakonti, blagajna, obrač. plač - gre na neopredm. OS. Letna nadgradnja, da stvar funkcionira /kot bi naredil "servis na avtomobilu"/ je po mojem strošek, prav tako mesečni računu za vzdrževanje.
Če pa bi DOKUPILI ŠE MODUL ZA OBRAČUN PROIZVODNJE - OK, to pa je neopredmeteno OS.
Jaz bi se takole branila, dajte še predloge.