Lepo pozdravljeni,
Pri revizijskem pregledu ZPIZ, je uradna oseba ogotovila, da smo direktorju oz.lastniku firme izplačevali premajhen od ( za zavarovalna osnovo 040-morali bi obračunati najmanj minimalno pokojnisko osnovo , mi smo nekaj manj).Tako smo se odločili poračunati prispevke za leto 2006. Zanima me kako se to naredi?
Kako se mora izpolniti rek 1 za te primere?
Ko bomo plačali razliko prispevkov moramo tudi popravili m4-m8 za leto 2006 in ga popravljenega vrniti revizorki.
p.s.
ZPIZ zahteva samo plačilo PIZ prispevkov, ostale ne!
Ali naj plačamo tudi ostale....?
Tudi sama sem pred par tedni sodelovala pri podobni kontroli. Kontrolirali so zadnjih štirinajst let in dostaviti smo morali vse plačilne liste in vsa dokazila o plačilu prisp.PIZ-u.
Ker s podatki na M-4/M-8, kjer so zbrani podatki na letni ravni, že razpolagajo in ker so zahtevali vse plačilne liste, sklepam, da višino osnove kontrolirajo vsak mesec posebej. Dokumentacije se je tako nabralo kar precej in izgleda, da je to uveljavljen postopek pri upokojevanju lastnikov (direktorjev) družb.
Imela sem tudi veliko srečo, da podjetnik še ni prav nobene dokumentacije zavrgel in sem tako našla prav vsa dokazila o plačanih dajatvah.
Jaz bi najprej povprašala revizorja/ko piz-a, na kakšnen način si je zamislil/a poračun (v enkratnem znesku ali za vsak mesec posebej) in se šele nato lotila poračuna. Ker mi je sedaj jasno, na kakšen način pogojujejo izdajo odločbe o upokojitvi lastnikov - direktorjev, pa bi, v izogib bodočim kontroliranjem, verjetno pripravila kar mesečne poračune z vsemi pripadajočimi obrazci (poračun + kumulativa).
Malce sicer dvomim, da bodo še enkrat kontrolirali, če bodo pri M-4/M-8 zapisali, da je revidiran, a pri naših spremembah se nikoli ne ve.
Ste morda revizorja/ko povprašali, kaj bo v primeru, da tega ne storite? Ali se mu v tem primeru ne bo priznalo celo leto, temveč pripadajoči del, glede na višino plačanih prispevkov?
Vsak pove drugače - meni je revizor rekel, da je pomemben letni sklad prispevkov, mesečno so lahko enkrat nižji, enkrat višji.
Res je boljše, da vprašate, kako hočejo imeti narejeno.
Verjetno bomo popravili decemberski rek in ga povečali za razliko.
Boljše tako kot pa še davčna odščipne svoj kos potice
...Ja revizorka je rekla, da nebo imel v celi priznano delovno dobo, če nebo plačal razlike (namesto 12 mesecev-11 na leto).