Iz študentskega s.p. na navadni s.p.!

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mian
Novinec
Novinec

Iz študentskega s.p. na navadni s.p.!

Odgovor Napisal/-a mian »

Pozdravljeni!

V zadnjem času me muči stvar, sploh pa zato, ker se hitro približuje dan, ko bom morala ukrepati. Namreč; tri leta že imam ustanovljen s.p. kot študentski s.p. - vsa leta sem namreč imela še status študenta. Ker sem šolanje končala, statusa več ne bom imela ( od 30.sept. letos ), kar pomeni, da tudi moj s.p. ne more več ostati študentski s.p. Zanima me nalslednje; kakšne poti imam sedaj pri preimenovanju v navaden s.p., torej kam naj najprej grem, katere obrazce moram izpolniti in kam jih oddati? Je kakšna možnost, da ne preidem na navadni s.p., saj kot sem prebrala so potem moji minimalni prispevki 200 E namesto sedaj 30-ih e, ki jih plačujem 15. v mesecu. Naj povem, da s.p. ne mislim zapreti, saj mi predstavlja vir dohodka. Skrbi me le mesečna obveznost, ki se mi zdi skrajno visoka ( 200 eur ). Ima kdo kakšen nasvet, idejo ? Je sploh kaj možno, ali me čaka pač ta usoda?

Hvala za pomoč,
Anja
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

200€ je veliko če nimaš toliko mesečnih prihodkov, drugače pa je to pač znesek ki ga je potrebno plačevati. Zadevo se uredi na točki VEM, če imaš elektronski certifikat pa lahko kar preko interneta.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

V trenutku, ko izgubite status študenta in ne boste zavarovani na "nobeni" podlagi (se ne boste npr. zaposlili), se praviloma "popoldanski s.p.-" spremeni v s.p.- kjer opravljate dejavnost. In na tej podlagi plačujete nato naprej prispevke od zavarovalne osnove, ki ne sme biti manjša kot je minimalna plača.

Popoldanski s.p.- bi lahko zadržali samo v primeru, če se zaposlite drugje.

Postopek spremembe pa vam je opisala že katrijn.

LP
mian
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a mian »

Hvala za pomoč! Zanima me še naslednje - žal se zelo malo spoznam na te stvari: Kolegica mi je dejala, da je ona pri ustanovitvi s.p.-ja dobila nekakšno denarno pomoč. V katerem primeru je to možno? In koliko denarja naj bi to bilo?
Še enkrat hvala za odgovore!

Lp,
Anja
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Kolikor vem, se to pojavlja občasno - zavod za zaposlovanje menda da razpis. Pozanimaj se tam!
Odgovori