Kontiranje

Moderator: Mirko Zbačnik

Kopilot
Nov član
Nov član

Kontiranje

Odgovor Napisal/-a Kopilot »

Ali je potrebno vsako listino kontirati in oštevilčiti?
grah
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a grah »

Vsak prejeti račun mora imeti neko zaporedno številko pod katero ste ga vnesli v vaše poslovne knjige.
Glede kontiranja pa je odvisno kakšen sistem dela imate. Mi na listine ne pišemo kontov, ker ni obvezno. To običajno delajo tam, kjer ena oseba dokumente pripravi za knjiženje, druga jih pa vnaša.
Pa tudi glede inšpekcijskih kontrol je boljše, da niso na dokumentih konti, ker lahko hitreje opazijo in najdejo morebitne napake.
Kopilot
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Kopilot »

Hvala za prijazen odgovor.
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

A ostali tudi ne kontirate? Potem tudi na vsak izdan račun ni treba pisati kontov?Jaz to delam, pa se mi zdi nepotrebno delo, rada bi pa vse "po reglcih".
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Jaz bi pa še vedno rada odgovor na tole vprašanje-saj je banalna stvar, samo zakaj bi pa delal nekaj,kar ni potrebno, po drugi strani pa zakaj bi delal napake tam,kjer ni treba-pač pišeš,če je treba.Kaj je torej prav,oz.kje je kakšna zakonska podlaga?
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Menim, da navedba kontov na listinah ni obvezna. Pri nas pa imamo takšen sistem, da na vsako listino poleg zaporedne številke napišemo tudi konte.
Lp
marea
grah
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a grah »

To dodatno delo ni obvezno in ni potrebno.
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Pa je to kje uradno zapisano, v kakšnem pravilniku verjetno ni, kaj pa kakšno mnenje Dursa ali kaj podobnega?
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Jaz bi pa še vedno rada odgovor na tole dilemo, ker me "mori" že več let,pa bi rada enkrat prišla stvari do dna,pa nikjer nisem še zasledila nič napisanega o tem. Nerada delam nekaj, kar ni potrebnoin res ne služi nikomur, ne bi pa rada ,da me skrbi in kar delam to še naprej, čeprav se mi zdi naravnost noro.
Kako je prav-kje piše?
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Po mojem : če sestaviš temeljnico, ni treba kontirati na računu. Če pa knjižiš posamezen račun, predstavlja kontiranje na računu temeljnico (+ datum + podpis).
Številčenje računov ni nujno, pri majhnem prometu niti ni potrebno, pri večjem pa je takorekoč neizogibno. lp
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Pri izdanem računu pa nimaš temeljnice-torej je potrebno napisati konte?
Hmm,še kakšno mnenje oz.jasno stališče?Ali pa vsaj napotek, kje poiskati to informacijo.
Slovan?
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Jaz obvezno pišem na račune zaporedno stevilko knjižbe, pod katero je evidentiran račun, pa tudi kontiram na račune.Če napišeš dva ali tri konte na račun, po moje ni tako zamudno in tudi toliko dodatnega dela ni s tem.
Na izdane račune pa ne kontiram, ker pač imamo samo en konto prihodka.

lp
Odgovori