Zanimam se za nakup tovornega vozila (Berlingo) na finančni leasing (kot s.p.).
Razumem, da tudi tako velja 4-letna amortizacija, vendar ne vem, kako to vpliva na mojo dohodninsko osnovo in posledično na plačilo dohodnine (če veljajo ista pravila glede amortizacije in dohodnine, kot da bi vozilo plačal takoj - brez leasinga).
Na primer, če na začetku leta vzamem na finančni leasing vozilo za 10.000 €. V prvem letu se mi 1/4 amortizira - zanima me, kaj je s preostalo vrednostjo (7.500). Ali se mi na koncu leta (če nimam ostalih stroškov) šteje v dohodninsko osnovo?
Hvala za pomoč.
Lep dan.
Leasing in dohodnina
Moderator: Mirko Zbačnik
Če je tovorno vozilo vredno 10.000 EUR je letna amortizacija za to vozilo 2500 EUR (za prvo leto seveda manj, pač odvisno, koliko mesecev ste ga imeli) ne glede na to, ali je to vozilo kupljeno preko finančnega leasinga, ali z gotovino.
Ko boste zaključili letošnje poslovno leto in sestavili bilance, boste imeli stroške v višini letošnje amortizacije, neamortizirana vrednost vozilo pa bo v bilanci stanja prikazovala sedanjo vrednost vozila.
Pri finančnem leasingu imate še dodatne odhodke in sicer obresti po anuitetnem načrtu. V odhodke letošnjega leta se bodo knjižile tiste, ki se nanašajo na obroke, ki zapadajo v tekočem letu.
Ko boste zaključili letošnje poslovno leto in sestavili bilance, boste imeli stroške v višini letošnje amortizacije, neamortizirana vrednost vozilo pa bo v bilanci stanja prikazovala sedanjo vrednost vozila.
Pri finančnem leasingu imate še dodatne odhodke in sicer obresti po anuitetnem načrtu. V odhodke letošnjega leta se bodo knjižile tiste, ki se nanašajo na obroke, ki zapadajo v tekočem letu.
Lp, rika